POZNAT TAČAN DATUM! Nekoliko narednih dana UŽIVAĆEMO u prolećnim temperaturama a onda stiže "KRALJICA ZIMA" - Evo kada će se Srbija PONOVO ZABELETI!

Autor:

Vesti

05.02.2024

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je pred nama nedelju dana pravog prolećnog vremena, Čubrilo ističe da zima nikako nije gotova.

POZNAT TAČAN DATUM! Nekoliko narednih dana UŽIVAĆEMO u prolećnim temperaturama a onda stiže "KRALJICA ZIMA" - Evo kada će se Srbija PONOVO ZABELETI!

Foto: shutterstock

Trenutno vreme je neobično toplo za ovo doba godine, sa temperaturama koje dostižu i prelaze +20 stepeni. Meteorolog Marko Čubrilo predviđa da ćemo u narednih nedelju dana imati veoma toplo vreme, sa temperaturama iznad proseka, zahvaljujući jakom anticiklonu sa jezgrom nad severom Afrike.

Stabilan vazduh i pojačan vetar

Prema Čubrilovim prognozama, dominacija jakog anticiklona će dovesti do transporta veoma toplog i stabilnog vazduha ka našim krajevima. Iako će se vlažan i nestabilan vazduh osetiti pre svega nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i možda severoistokom BiH, uticaj toga na nas će biti minimalan. Očekuje se i pojačan zapadni i jugozapadni vetar.

Prolećno vreme i moguće zahlađenje

Temperature će se kretati od +7 do +17 stepeni Celzijusa, a lokalno bi čak mogle dostići i +20 stepeni. Postoji mogućnost da će oko 08.02. biti više oblaka, ali padavine se očekuju samo na južnim padinama Dinarida uz obalu Jadrana. Međutim, promena sinoptike se očekuje oko 10.02, kada bi moglo doći do zahlađenja, a Čubrilo ističe da se uslovi za sneg mogu očekivati i u nizijama.

Uticanje stratosferskih parametara na vremenske prilike

Prema analizi meteorologa, dalji razvoj sinoptike ukazuje na mogućnost dužeg, hladnog perioda, zbog zagrevanja stratosfere i mogućeg okretanja zapadnih na istočne vetrove. Modeli sugerišu da bi posle 15.02. mogao postojati prostrani anticiklonalni sistem u visokim geografskim širinama, što bi moglo usloviti jačanje uticaja hladnih severnih ili istočnih vetrova.

Proleće stiže, ali zima se ne predaje

Iako je pred nama nedelju dana pravog prolećnog vremena, Čubrilo ističe da zima nikako nije gotova. Svi podaci i procene su rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije savetuje praćenje državnih prognostičkih zavoda.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading