A TAMAN SMO SE PONADALI DA JE GOTOVO SA "DEBELIM MINUSOM": Srbiju očekuju još DVA snežna udara - I neće biti ni malo PRIJATNI!

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sovilj najavljuje da će se otopljavanje desiti za desetak dana, kada će se temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa.

A TAMAN SMO SE PONADALI DA JE GOTOVO SA "DEBELIM MINUSOM": Srbiju očekuju još DVA snežna udara - I neće biti ni malo PRIJATNI!

Foto: shutterstock

Meteorolog Slobodan Sovilj najavio je da nas očekuju dve kratkotrajne snežne epizode tokom sledeće nedelje, pri čemu će prva započeti već sutra uveče. Sneg će prvo početi da pada u Vojvodini, da bi se zatim širio i na ostale delove zemlje. Količina snega se neće bitnije razlikovati u odnosu na prethodnu epizodu, a očekuje se da će u nižim predelima pasti do šest centimetara snega, dok će na planinama ta količina biti malo veća.

Oscilacije temperatura

Sovilj ističe da ćemo u narednom periodu biti na "klackalici" kada su u pitanju temperature.
Naglašava da je proteklih sedam dana bilo hladno, sa temperaturama i do minus 15 stepeni u jutarnjim časovima, ali da nas u nastavku januara očekuju i topli dani. Tokom narednih nedelja možemo računati na smenjivanje sunca, kiše i snega, što može nepovoljno uticati na hronične bolesnike, kako zbog temperaturnih oscilacija, tako i zbog oscilacija atmosferskog pritiska.

Temperaturne promene u januaru

Sovilj ističe da su temperature u januaru iznad proseka za ovo doba godine, posebno zbog prvih sedam dana kada su dostizale i do 16 stepeni. Ipak, naglašava da su minimalne temperature takođe bile visoke, te da je nakon uporedbe prve i druge sedmice januara i dalje zabeleženo blago iznadprosečno stanje.

Utvrđivanje vodostaja

Govoreći o vodostajima u prethodnom periodu, Sovilj ističe da su oni na većim rekama bili relativno visoki, ali da se ne očekuju veći problemi, s obzirom na to da neće biti intenzivnih padavina. Naglašava da će kiše i sneg biti prisutni, ali da neće biti upozoravajuće količine padavina.

Očekivano otopljavanje

Sovilj najavljuje da će se otopljavanje desiti za desetak dana, kada će se temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa. Ove promene u temperaturi mogu dodatno uticati na vremenske prilike i doneti nove izazove.

S obzirom na najavljene promene vremena, važno je da građani budu obazrivi i prate uputstva meteoroloških službi kako bi se adekvatno pripremili za sve vremenske nepogode i oscilacije koje nas očekuju u narednom periodu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading