VUČIĆ I DANAS U TIRANI: Važan sastanak lidera Zapadnog Balkana o evrointegracijama regiona

Autor:

Vesti

29.02.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

VUČIĆ I DANAS U TIRANI: Važan sastanak lidera Zapadnog Balkana o evrointegracijama regiona

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Domaćini samita i nedostatak predsednice Evropske komisije

Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji. Agenciji Beta je u kabinetu premijera Rame potvrđeno da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen neće učestvovati na samitu, iako je uoči skupa bilo takvih najava u albanskim medijima.

Bezbednost u Tirani i učešće lidera regiona

Širom Tirane pojačana je bezbednost i raspoređen je veći broj policajaca, a ulice su zatvorene u centru grada, oko Palate kongresa gde se održava skup. Uz Vučića, Rame i Varhejia, na samitu će danas učestvovati i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore, Talat Džaferi i Milojko Spajić, te predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Plan EU za rast na Zapadnom Balkanu

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje. Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Vučić o sastanku sa predsednikom Ukrajine

Vučić je u sredu u Tirani učestvovao na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", i izjavio da je na marginama imao s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim do sada najotvoreniji razgovor o svim važnim temama. Takođe, istakao je da "ne razume ljude u Srbiji koji izražavaju stavove protiv Ukrajine".

"Čini mi se da je glas Srbije s poštovanjem slušan u Tirani - mogli ste to da čujete od mnogih, čak i od predsednika Zelenskog kada se obraćao, a i po trajanju našeg bilateralnog sastanka pokazao je poštovanje prema Srbiji", kazao je Vučić.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Nikola

29.02.2024 08:25

Mnogo dobra ideja o Open Balkanu i vecoj saradnji drzava Zapadnog Balkana

Milijana

29.02.2024 08:27

Tema današnjih razgovora Vučića u Tirani je ekonomija zemalja Zapadnog Balkana. Očekujemo dore rezultate.

Ana

29.02.2024 08:28

Aleksandar Vucic i danas obavlja vazne razgovore u Tirani, nadamo se uspesnom danu.

Tina

29.02.2024 08:32

Razgovor o svim bitnim regionalnim pitanjima.