SVAKI PETI STANOVNIK SRBIJE IMA OVAJ PROBLEM! Statistika je alarmantna - za 10 godina bi ovak broj mogao da EKSPLODIRA!

Autor:

Vesti

04.03.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se održava Dan borbe protiv gojaznosti!

SVAKI PETI STANOVNIK SRBIJE IMA OVAJ PROBLEM! Statistika je alarmantna - za 10 godina bi ovak broj mogao da EKSPLODIRA!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Gojaznost predstavlja faktor rizika za oko 200 različitih bolesti, pri čemu posebno zabrinjava porast broja gojazne dece. Prema istraživanjima, svaki peti stanovnik Srbije se suočava sa gojaznošću, a prognoze ukazuju na to da bi u narednih 10 godina svaka treća osoba mogla patiti od ove bolesti ukoliko se ne preduzmu određene mere.

Profesor dr Mirjana Šumarac Dumanović, endokrinolog, poziva građane da iskoriste Dan borbe protiv gojaznosti, 4. marta, od 12 do 16 sati, za besplatne preventivne preglede u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, kao i da se aktivno uključe u radionice namenjene borbi protiv gojaznosti.

Kada je upitana o mogućnosti brzog gubitka najmanje deset kilograma putem dijete, endokrinolog prof. dr Mirjana Šumarac Dumanović ističe da je to nešto što bi svako ko se suočava sa viškom kilograma poželeo.

Gojaznost je dugotrajna, hronična bolest sa brojnim uzrocima i postoje brojni izazovi u traženju rešenja za izlečenje - kaže profesorka Šumarac Dumanović.

Navodi da je genetika važan faktor rizika i da utiče i do 40 procenata u pojavi i razvoju gojaznosti. S druge strane, malo je genetskih i hormonskih poremećaja koji dovode do gojaznosti.

Gojaznost se razvija usled izloženosti nezdravom ili obesogenom okruženju, što ne obuhvata samo kvalitet vazduha i vode, već i vrstu hrane koju unosimo. Epidemija gojaznosti, kako globalno tako i u našoj zemlji, povezana je sa hranom koju jedemo, načinom na koji se ona proizvodi i metodama njenog plasmana na tržište.

Uz prognozu svetskih stručnjaka da će svaki treći stanovnik Srbije patiti od gojaznosti za 10 godina ide i upozorenje da će biti skoro dve milijarde gojaznih u svetu. Još više zabrinjava to što se smatra da će se porasti gojaznost kod dece - da će se 100 procenata povećati incidenca gojaznosti kod dece - kaže profesorka Šumarac Dumanović.

Lekaru se javljaju kada već imaju problem. Neko dođe iz estetskih razloga, kada shvati da ne može da se izbori sa viškom kilograma i to su obično adolescenti.

Devojčice se često obraćaju za pomoć zbog problema sa neredovnim menstrualnim ciklusom, dok se mladi bračni parovi javljaju kada imaju teškoća sa začećem deteta. Ovi problemi su direktno povezani sa gojaznošću.

Dolaze nam dijabetičari, jer je 86 procenata osoba sa dijabetesom gojazno. Zatim pacijenti sa srčanim popuštanjem. Oko 80 procenata obolelih od srčane insufijencije je gojazno i kardiolozi zapravo leče posledice gojaznosti. Kod lekara dolaze i osobe koje treba da reše neki ortopedski problem, ali ne mogu na operaciju sa viškom kilograma - navodi profesorka Mirjana Šumarac Dumanović.

Pacijenti koji se obrate Centru za lečenje gojaznosti često su oni koji su već prošli kroz proces medicinske dijete i redovne fizičke aktivnosti, a sada su u fazi razmatranja za medikamentoznu terapiju protiv gojaznosti. Među njima su i oni koji se pripremaju za barijatrijsku hirurgiju, operacije kojima se smanjuje želudac, pri čemu im lekovi pomažu u pripremi za ovaj zahvat.

Gojaznost je stanje sa kojim se mora neprestano boriti, i to nije nimalo jednostavno. Čak i kada se postigne gubitak težine, održavanje nove težine predstavlja izazov zbog toga što naš organizam pokušava da se vrati na prethodno stanje usporavanjem metabolizma, čime se povećava efikasnost iskorišćenja unete hrane. Profesorka Šumarac Dumanović naglašava da je, zbog toga, potrebna dugoročna promena životnih navika, a ne samo privremena dijeta. Ključni elementi te promene uključuju trajnu prilagodbu ishrane i povećanje fizičke aktivnosti, što je jedini način da se ubrza metabolizam i postigne dugotrajna kontrola telesne mase.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading