NORDIJSKI ODGOVOR RUSIMA! Više hiljada vojnika stoji na granici i čeka samo jedno NAREĐENJE

Autor:

Svet

04.03.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na licu mesta nalazi se 50 podmornica, fregata, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, dok će u vazduhu biti više od 100 borbenih aviona, transportnih aviona kao i helikoptera

NORDIJSKI ODGOVOR RUSIMA! Više hiljada vojnika stoji na granici i čeka samo jedno NAREĐENJE

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis (STR)

Predstavnici NATO saveza saopštili su da su vojnici nekoliko evropskih zemalja jutros na granici Finske i Rusije započeli sa vežbama pod nazivom "Nordijski odgovor".

Vežbe će uključivati odbranu severnoevropskih i nordijskih teritorija, odnosno Finske, Švedske i Norveške.

Vežba koja se održava u sklopu najveće vežbe NATO saveza nakon Hladnog rata "Steadfast Defender" uključivaće 4.000 finskih vojnika,a komandu će predvoditi norveški komandanti.

"Finska će prvi put učestvovati kao članica NATO-a u vršenju kolektivne odbrane regiona alijanse", navodi se u saopštenju finskih odbrambenih snaga.

Povodom održavanja vežbe oglasile su se i Oružane snage Norveške te su poručili kako se godinama NATO vežba održavala na severu Norveške, ali da će se sada proširiti i na Švedsku kao i Finsku.

"Zahvaljujući proširenju NATO-a s Finskom i vrlo brzo Švedskom, mi sada proširujemo vežbu na nordijski odgovor. Moramo biti u stanju da uzvratimo i zaustavimo svakoga ko pokuša da izazove naše granice, vrednosti i demokratiju. Uz trenutnu bezbednosnu situaciju u Evropi, vežba je izuzetno relevantna i važnija nego ikada pre", rekli su.

Kako je naglašeno, zemlje koje će učestvovati u ovoj vežbi su Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i SAD.

Otprilike polovina trupa koje će učestvovati u vežbi biće na kopnu, a ostali će trenirati na moru.

U vežbi će učestvovati 50 podmornica, fregata, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, dok će u vazduhu biti više od 100 borbenih aviona, transportnih aviona kao i helikoptera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading