MINISTARKA GRUJIČIĆ OTKRILA DA LI JE U TOKU NOVA EPIDEMIJA: "Broj obolelih od velikog kašlja je značajno veći nego ranije, ali..."

Autor:

Vesti

05.02.2024

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grujičić je ukazala na dve moguće uzročnike ovog porasta - mrtvu i živu vakcinu.

MINISTARKA GRUJIČIĆ OTKRILA DA LI JE U TOKU NOVA EPIDEMIJA: "Broj obolelih od velikog kašlja je značajno veći nego ranije, ali..."

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela je svoje viđenje trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, ističući da iako nema klasične epidemije velikog kašlja, broj obolelih je značajno porastao u odnosu na prethodne godine.

Uzroci porasta broja obolelih

Grujičić je ukazala na dve moguće uzročnike ovog porasta - mrtvu i živu vakcinu. Prema njenim rečima, analize SZO ukazuju da je živa vakcina, koja je bila deo imunizacije starije populacije, pokazala veću efikasnost i dugotrajniju zaštitu u poređenju sa drugim vakcinama, prenosi Pink.

Ugrožene grupe i preventivne mere

Ministarka je posebno istakla da su deca ugrožena kategorija, te da kod odraslih može doći do pojave težih kliničkih slika, iako je taj scenario znatno ređi. U tom kontekstu, Grujičić je uputila apel roditeljima i osobama koje su u kontaktu sa decom da izbegavaju organizaciju velikih okupljanja dok dete ne napuni tri meseca i primi vakcinu kako bi bilo zaštićeno.

Tragičan slučaj smrti beba

Ministarka je dodala da je pet beba preminulo usled velikog kašlja, naglašavajući da su one bile stara svega dva meseca i nisu imale priliku da prime vakcinu, što je dodatno naglasilo ranjivost ove populacione grupe.

Uprkos naporima da se situacija kontroliše, jasno je da je potrebno preduzeti dodatne korake kako bi se zaštitila deca i odrasli od potencijalnih komplikacija izazvanih ovim oboljenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading