VELIKI KAŠALJ, GRIP, KORONA, PREHLADA... Kako u jeku zaraza da znamo koji je KAŠALJ koja infekcija?

Autor:

Vesti

01.02.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki skok zabeležen je kod inficiranih velikim kašljem, ali su ambulante pune i zbog drugih respiratornih oboljenja.

VELIKI KAŠALJ, GRIP, KORONA, PREHLADA... Kako u jeku zaraza da znamo koji je KAŠALJ koja infekcija?

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Nakon što je juče dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", rekao da su četiri bebe tokom boravka na tom institutu preminule od velikog kašlja, roditelji su postali zabrinuti, budući da u Srbiji vlada nekoliko respiratornih infekcija koje mogu da budu praćene kašljem.

Upravo se zato postavlja pitanje koji kašalj je alarm i kako da znamo da li imamo veliki kašalj, grip, koronu ili smo samo prehlađeni.

Republika

Foto: Shutterstock

Kašalj kod dece

Doktorka Milena Turubatović iz Doma Zdravlja Savski venac, objasnila je i otkrila za naš portal kako najlakše otkloniti sve sumnje, ali i kada je vreme da se obratimo lekarima.

Grip može i ne mora da ima kašalj, to je opšta jaka slabost koja traje više dana i obori sa nogu. Traje bar sedam dana, odnosno do 10 dana - rekla je dr Turubatović.

- Prehlada takođe ne mora da ima kašalj, a ako ga ima, onda je nadražajan i slab, a sve je praćeno curenjem sekreta iz nosa. Prehlada traje dva do tri dana. Sada je i korona oslabila i ima blaže simptome. Manje je to kašalj, a više grebanje i peckanje grla, povremeno suv kašalj i curenje iz nosa  i kratko traje - dodala je ona.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Dr Milena Turubatović

Kašalj koji iscrpljuje je znak!

Što se tiče velikog kašlja, kome su najviše sklona deca i bebe, ali ih ima i u odrasloj populaciji, on traje i nekoliko meseci, kaže doktorka.

Veliki kašalj je suv kašalj uz napor i jak bol pri kašlju. Karakterisitično je zacenjivanje. Imamo slučajeve i kod odrasli i to su veliki napadi koji iscrpljuju i ne prolaze posle čaja i simptomatskih terapija - istakla je ona i dodala:

Republika

Foto: Shutterstock

Kašalj kod dece

Ne javljamo se lekaru čim dete počne da kašlje, ali ako ostaje bez daha i pojavi se zacenjivanje, to je svakako alarm da se dete vodi u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Zaraženi

Na teritoriji Beograda od marta 2023. do 28.01.2024. godine registrovan je 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja. U prethodnoj nedelji registrovano je 69 novoobolelih, javlja Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Nајvеći brој slučајеvа velikog kašlja rеgistrоvаn је u uzrаsnim grupа dеcе оd 10 dо 14 gоdinа, као i коd оsоbа stаriјih оd 20 gоdinа, dок је nајvеćа uzrаsnо-spеcifičnа stоpа incidеnciје zаbеlеžеnа u uzrаsnој grupi оdојčаdi mlаđе оd 12 mеsеci, podaci su "Batuta".

Prethodne nedelje od gripa su obolele 15.202 osobe sa brojem novoobolelih od 904,1 na 100.000 stanovnika, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 632 (37,6 novoobolelih na 100.000 stanovnika).

U odnosu na prethodnu nedelju broj obolelih od gripa je veći za 10,7% (13.734), a broj obolelih od oboljenja sličnih gripu je veći za 23,9% (510).

Što se tiče korone, u nedleji za nama registrovano je 574 slučajeva zaražavanja, od testiranih 9.057 osoba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading