SLUČAJ OZORAK, MINISTARSTVO POTVRDILO: Tačno je, odbili smo Eriku, a odobrili usvajanje drugoj ženi iz Bačke Topole, iako je isto starija od zakonom propisanog!

Autor:

Vesti

29.02.2024

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo za brigu o porodici potvrdilo je saznanja porodice Ozorak da je Centar za socijalni rad iz Bačke Topole, koji njima nije dozvolio usvajanje devojčice Martine zbog velike razlike u godinama, u slučaju druge porodice iz ove opštine napravio presedan, pa im je dozvolio da usvoje dete iako su stariji od njega od zakonom propisane granice

SLUČAJ OZORAK, MINISTARSTVO POTVRDILO: Tačno je, odbili smo Eriku, a odobrili usvajanje drugoj ženi iz Bačke Topole, iako je isto starija od zakonom propisanog!

Foto: Tanjug/V. Sporičić, Privatna arhiva

Erika Ozorak (55), hraniteljica koja je pokušala da usvoji Martinu (4), o kojoj je brinula od rođenja, ali je odbijena zbog velike razlike u godinama, otkrila je da je u isto vreme kada je ona vodila bitku sa Centrom za socijalni rad u Bačkoj Topoli, taj isti centar napravio presedan u drugom slučaju i dozvolio usvajanje paru, koji je stariji od zakonom propisane granice, zbog čega ona traži reviziju predmeta.

Foto: Privatna arhiva

Erika Ozorak ne odustaje od borbe za Martinu

Iz Ministarstva za brigu o porodici potvrdili su ove navode u razgovoru za Republiku. 

- Svaki slučaj usvojenja deteta je individualan i specifičan. U svakom slučaju centar za socijalni rad, na osnovu procene karakteristika i potreba deteta i karakteristika budućih usvojitelja, odlučuje da li je u najboljem interesu deteta da ga usvoje izabrani usvojitelji. Sve navedeno se odnosi i na situacije kada je razlika u godinama između deteta i usvojitelja iznad zakonom dozvoljene (45 godina). Zakon dozvoljava takva usvojenja, ali njihova primena je izuzetna - navodi se u odgovoru. 

Takođe, dodaju, da bi se takvo usvojenje zasnovalo, centar za socijalni rad mora kroz dokumentaciju da prikaže da nije mogao u zakonskom roku (godinu dana od dana unosa podataka o detetu u Registar usvojenika) da izabere porodicu koja zadovoljava uslov u pogledu dozvoljene razlike u godinama i da postoji procena centra za socijalni rad da je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta. 

Foto: Printscreen/Tanjug

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici

- Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli je, u skladu sa zakonom, zasnovao usvojenje deteta od strane usvojitelja koji prelaze zakonom dozvoljenu razliku u godinama za usvojenje u odnosu na dete koje su usvojili. Medutim, lične karakteristike usvojenog deteta (prevashodno godine života), njegova porodična situacija, karakteristike usvojitelja i razlozi za usvojenje se značajno razlikuju od okolnosti slučaja deteta za koje je Erika Ozorak pokazala interesovanje za usvojenje - navodi se u odgovoru Ministarstva za brigu o porodici. 

Podsetimo, Erika Ozorak, kada je okrila da je u isto vreme kada se ona borila za Martinu, Centar za socijalni rad Bačka Topola dozvolio usvajanje ženi iz iste opštine, iako i ona, kao Erika, prelazi zakonom dozviljenu granicu, zatražila je reviziju svog slučaja. 

Foto: Privatna arhiva

O Martini (4) Erika Ozorak brine od rođenja

Neformalna grupa gradana "Za Martinu" poslala je 6. februara 2024. dopis predsedniku opštine Bačka Topola, predsedniku Skupštine opštine i Centru za socijlani rad u toj opštini, kojim traže da im se odgovori na pitanja u vezi sa pomenutim slučajem (dvostrukim aršinima). U dopisu, u koji je naš portal imao uvid, podsetili su i da je Centar za socijalni rad opštine Bačka Topola, prvo dao pozitivno mišljenje supružnicima Ozorak za usvojenje maloletnog deteta nad kojim su imali ulogu hranitelja, a potom su ih odbili. 

Erika Ozorak je u razgovoru za naš portal rekla da je porodica iz Bačke Topole, kojoj je dozvoljeno usvajanje, iako se starosno ne uklapaju u zakon, otišla u inostranstvo. 

- Mi tu porodicu potpuno podržavamo, nemamo ništa protiv njih. Mi hoćemo da se i nama omogući da usvojimo Martinu, koja je od svog 9. dana života kod nas - navela je ona. 

Inače, prema zakonu, razlika između usvojitelja i deteta ne sme biti veća od 45 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Alooo

04.03.2024 14:06

Pustite to dete vec na miru . Jbt placena si bila za to znala si u sta si usla sta je sad? Da su ti oduzeli biolosko dete razumeo bi te imas dete unuku hvala bogu sta oces vec ? Sve sebi druge ko sisa?

Ana B.

05.03.2024 14:22

KRAJNJE je vreme da se ova žena dozove pameti, PRESTANE da pravi cirkus i pokuša da se dogovori sa usvojiteljima da ostane u kontaktu s devojčicom (ako već nije kasno, ali možda ljudi i pristanu ako ona prestane da ih vucara po sudovima zauzvrat). Tom detetu svakako treba i nedostaje njena baka - samo "baka" mora da shvati da joj to NIKAKO ne daje za pravo da detetu uskraćuje mamu i tatu.