BIROKRATIJA IM PREČA OD DUŠE! Malu Martinu (4) nadležni odvojili od hraniteljke koja o njoj brine od rođenja, OVO je njihov odgovor!

Autor:

Vesti

12.10.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokrajinski sekretarijat tvrdi da je razlika u godinama između hraniteljke i štićenice nepremostiva prepreka

BIROKRATIJA IM PREČA OD DUŠE! Malu Martinu (4) nadležni odvojili od hraniteljke koja o njoj brine od rođenja, OVO je njihov odgovor!

Foto: Privatna arhiva

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Vojvodine kaže da u slučaju hraniteljice Erike Ozorak (53), koja od rođenja brine o Martini (4) i pokušava da je usvoji, nisu ispunjeni uslovi usled razlike od godinama.

Razlika u godinama, naime, između usvojitelja i deteta ne sme biti veća od 45 godina. Erika na sve načine pokušava da ostane sa malenom, a i devojčica jako loše reaguje na odvajanja od jedine porodice za koju zna - povraćanje, temeperatura, proliv, noćno mokrenje.

Foto: Privatna arhiva

Martina je od rođenja u porodici Ozorak

- Prilikom utvrđivanja podobnosti hranitelja za usvojenje deteta, stručni tim organa starateljstva je u stručnoj proceduri poštovao odredbe zakona i standarda stručnog rada i na osnovu toga utvrdio da nisu ispunjeni uslovi usled razlike u godinama, što je potvrdilo resorno ministarstvo, a bitna je zakonska osnova u vidu procene dugoročnog interesa deteta. Osim razlike u godinama, ceneći aktuelnu situaciju, procenjeno je da je od pokretanja postupka za usvojenje deteta, hraniteljska porodica svojim postupcima ugrozila pravo deteta na privatnost, kao i opstruirala postupak na različite načine - naveli su u odgovoru iz pokrajinskog sekretarijata.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Ozorak na moru

Na konstaciju da devojčica burno reaguje na odvajanje od Erike i pitanje da li je to notirano u Centru za socijalni rad u Bačkoj Topoli, odgovorili su da su "reakcije detata posledica njegovog opažanja aktuelnog ponašanja i reagovanja hranitelja koji ne prihvataju proces usvajanja deteta".

Takođe, dodaju, "detetu je hraniteljstvo prestalo zaključno sa 5. oktobrom, od kada hranitelj bez pravnog osnova zadržava dete"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading