ČUVAM JE OD DVA KILA MESA, A SAD HOĆE DA MI JE OTMU: Vapaj hraniteljke koja godinama pokušava da usvoji dete!

Autor:

Vesti

11.10.2023

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Martinu (4) sam nosila pet puta dnevno na dojenje, brinem o njoj, a sad odjednom ne može da ostane sa mnom jer sam matora, očajna je Erika Ozorak

ČUVAM JE OD DVA KILA MESA, A SAD HOĆE DA MI JE OTMU: Vapaj hraniteljke koja godinama pokušava da usvoji dete!

Foto: Republika.rs

Erika Ozorak (53) nije biološka majka svojoj Martini (4), kažu papiri i zakon, ali od rođenja brine o njoj, pokrenula je postupak za usvajanje, a sad je došla u situaciju da zaključava kapiju da joj ne bi oteli devojčicu.

Po slovu zakona, na koji se grčevito poziva Centar za socijalni rad iz Bačke Topole, ona je prestara da je usvoji: razlika, naime, između usvojitelja i deteta ne sme biti viša od 45 godina. O čupanju devojčice iz jedine porodice za koju zna nema ni retka u zakonu.

PET PUTA DNEVNO NA DOJENJE

Iako nikad nije prošla obuku za hranitelja, Ozorakova je godinama bila staratelj-hranitelj ćerkici preminulog brata, koja je dovedena pravo iz porodilišta. To dete se odselilo kad je već bila devojka, a onda je Centar za socijalni rad početkom oktobra 2019. okrenuo Erikin broj i pitao da li može da preuzme bebu koju nemaju gde.

- Odmah smo odlučili da je uzimamo, u zajedničkom dvorištu živim ja sa suprugom, sin, snaja i unuka. Spremili smo sve što treba, a Martina je došla kod nas sa nepuna 2,5 kilograma, 47 centimetara duga. Ujutru znam kad će da se probudi, ja ustanem pola sata ranije, ugrejem auto, promenim pelenu i vozim je kod jedne žene, prijateljice mog sina i snaje, da sisa. Dođemo kući, spremim ručak, pa opet u 12 sati na dojenje. Nekim danima sam je nosila i po pet sati. Ovo je funkcionisalo do uvođenja policijskog časa tokom korone - priča Erika kroz suze.

Devojčica je redovno išla kod lekara na kontrole, primila sve vakcine, napredovala odlično.

- Moja unuka i Martina se obožavaju, zajedno smo se sve igrale, crtale, šetale, u dvorištu imamo igralište. Vikendom smo uvek išli negde - kaže Erika.

NEMA ODUSTAJANJA

Prema njenim rečima, oni su očekivali da će devojčica ostati kod njih dok ne odraste, ne postane svoj čovek, kao što je bio slučaj s ćerkom njegovog brata:

- Tražili smo da je usvojimo, sin ili ja jer je postala član naše porodice. To je, međutim, odloženo zbog procedure s biološkim roditeljima, a onda su nas u maju prošle godine nazvali iz centra i rekli da Martina mora na usvajanje. Rekli su da ja ne mogu da je usvojim jer sam prešla 50. godinu, a da sin već ima biološko dete, a toliko porodica nema decu.

I tako su devojčica i porodica Ozorak ušli u mučnu igranku bez granica. Erika je podnela papire da ona usvoji devojčicu, a uporedo su se pojavili potencijalni usvojitelji.

- Imam nekoliko advokata, odbijaju me na sudu, žalim se, ne odustajem - odlučno će Erika.

Dete je vodila na susrete s potencijalnim usvojiteljima jer joj je advokat savetovao da sarađuje i da će, u suprotnom, da dobije krivičnu prijavu, čime dodatno smanjuje šanse za usvajanje. Martina te sastanka dramatično doživljava jer je odvajaju od Erike. Ti sastanci su trajali sat, pa tri sata, pa ceo dan... Devojčica uporno odbija da ide, plače, od stresa dobija temperaturu, pojavilo se noćno mokrenje...

POKRENUTA I PETICIJA

- Kao vrhunac, saopštavaju mi iz Centra za socijalni rad da mi licenca ističe 25. oktobra ove godine, kažem da ću skupiti papire da je produžim, a onda me zovu i kažu da mi ipak ističe 5. oktobra i da predam dete. A dete bolesno, od stresa temperatura, povraćanje, proliv.... Nisam je predala. Zaključala sam kapiju - priča Erika.

Iako je plan bio da ostanu u dvorištu, na sigurnom, devojčici je bilo loše, pa je ju je odvela u Hitnu pomoć, gde su ih i našli iz Centra za socijalni rad. Otimanje male Martine je sprečila samo brza reakcija Erikinog sina, koji je brzo pozvao narod da pomogne, pa se ispred bolnice okupilo oko 80 ljudi. Pre dva dana je bio protest ispred tamošnjeg centra za socijalni rad, a pokrenuta je i peticija da devojčica ostane u porodici koja joj je sve.

Centar: Protivpravno zadržano dete

Centar za socijalni rad (CSR) je u saopštenju naveo da je u ovom slučaju sve rađeno u interesu deteta.

- Za hraniteljku Eriku Ozorak trenutno ne postoje zakonske osnove prema kojima bi ona mogla usvojiti dete. To je potvrđeno i odbijanjem žalbe hraniteljke na odluku CSR od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, kao drugostepenog organa, kada je doneto rešenje o prestanku hraniteljskog smeštaja maloletnog deteta - objašnjava Jasmina Zimonjić, direktorka CSR u razgovoru za beogradske medije.

Dodala je da je hranitelj imao dužnost i zakonsku obavezu da preda dete centru:

- S obzirom na to da je hraniteljka protivpravno zadržala dete, CSR je bio prinuđen da primeni dalje zakonske mogućnosti u cilju zaštite deteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading