Jovanović: Izveštaj ODIHR-a je pozitivno istakao donošenje dva medijska zakona u mandatu ove Vlade

Autor:

Vesti

28.02.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a.

Jovanović: Izveštaj ODIHR-a je pozitivno istakao donošenje dva medijska zakona u mandatu ove Vlade

Foto: MIT Arhiva

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović je povodom objavljenog Izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra u Srbiji izjavio, da se u finalnom Izveštaju ODIHR-a, između ostalog, priznaju pozitivni aspekti usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. Istaknuto je da su u oktobru 2023. godine usvojeni novi Medijski zakoni, nakon opsežnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama.

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a. Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana emitovanja emitera o javnim funkcionerima koji učestvuju u promovisanju javnih infrastrukturnih projekata ako su kandidati, sa 10 na 30 dana pre dana izbora.

Kao što je predsednica Vlade, Ana Brnabić istakla, Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora. Srbija je u prethodnih 7 godina ispunila  u potpunosti ili delimično 54 preporuka ODIHR-a, a 13 od 26 preporuka samo u mandatu ove Vlade. Po pitanju medija ovaj Izveštaj ima samo 2 preporuke, a posle izbora 2022. bilo je čak 5 preporuka.

„Nedopustivo je to što su juče mediji Junajted grupe objavili delove Izveštaja ODIHR pre nego da je finalni Izveštaj uopšte i objavljen, time se ugrožava rad ove demokratske međunarodne organizacije.

Izveštaj, a pogotovo sadržaj prioritetnih preporuka, je potvrdio da su izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR-a su mnogo blaže nego kod mnogih zemalja EU", rekao je Jovanović i dodao da ODIHR kao najmerodavnije telo ne traži nikakvo poništavanje izbora, međunarodnu istragu niti bilo šta slično onome što priželjkuje opozicija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Tagovi

Komentari (0)

Loading