POPRAVITE VAŠE RASPOLOŽENJE ZA TRI SEKUNDE: Reaguje tako što momentalno deluje na PSIHU, probajte!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trebalo bi kod kuće uvek ovo imati pri ruci.

POPRAVITE VAŠE RASPOLOŽENJE ZA TRI SEKUNDE: Reaguje tako što momentalno deluje na PSIHU, probajte!

Foto: Shutterstock

Da li ste znali da postoji nešto što traje samo tri sekunde, a zbog čega za tren postajemo srećniji, osećamo se bezbednije i kao da možemo da osvojimo ceo svet? Neuronaučnici slažu se da je mirisanje cveća aktivnost od svega tri sekunde, koja značajno utiče na naš um i raspoloženje.
 

Veza mirisa i sećanja

Republika

Foto: Shuttestock

Mirisi mogu delovati pogodno na našu psihu

 

Veza naših sećanja i mirisa je nešto o čemu nauka već decenijama govori. Miris vanile podseća nas na bakinu kuhinju, dok nežniji cvetni miris možda priziva sećanje na majku. Čim ih osetimo, naš mozak šalje signal da smo bezbedni, srećni i da nam je lepo. Ovo je samo jedan od primera koji ilustruje moć mirisa na naše emocije i sećanja.
 
- Olfaktorni nerv jedini je nerv u lobanji koji je u direktnoj vezi sa spoljašnjom okolinom. Nervni završeci u nosu u kontaktu su sa vazduhom, i kada se susretnu sa molekulima mirisa, aktiviraju "ekspresne poruke" delovima mozga koji kontrolišu emocije, sećanja i zadovoljstvo - objasnila je za "MBG" lekarka Sara Vilafranko.
Republika

Foto: pixabay.com

Ako se osećate loše - kupite same sebi cveće
 
Psihološka bezbednost koju nam pruža miris cveća pomaže nam da učimo, stvaramo i zadržavamo nova sećanja. Cvetni mirisi, sa svojom povezanošću sa prirodom, imaju posebnu moć da utiču na ljudski mozak.
 
- Cvetni mirisi nas podsećaju na boravak u prirodi, a boravak u prirodi povezan je sa boljim osećanjima. Miris cveća nam priziva uspomene šetnji u parku ili bašti, pa se naš mozak oseća kao da je ponovo tamo, iako se uopšte ne krećemo - objašnjava neuronaučnica dr Tara Svart Biber.
 
Dr Svart Biber preporučuje cvetne mirise tokom zime, kada je sve oko nas sivo, tmurno i hladno, jer nam je potreban dodatni podsticaj koji će nas "pogurati" ka lepim osećanjima.
 
Neuropsiholog Sanam Hafiz dodaje da je povezanost između cvetnih mirisa i sećanja na prirodu posebno blagotvorna za one koji provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru, poput kancelarije ili kuće.
 
Dakle, mirisanje cveća traje samo tri sekunde, ali može imati dugotrajan i pozitivan uticaj na naše raspoloženje, koncentraciju i sećanja. Kupite buket cveća i držite ga na nekom lepom mestu kako biste osetili benefite ovog jednostavnog, ali moćnog čina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading