OVE SEMENKE SMANJUJU RIZIK OD SRČANOG UDARA: Odlično deluju i na MOZAK, a koštaju manje od 100 dinara!

Autor: M.O.

Lifestyle

30.01.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom namirnicom unapredite vaše zdravlje.

OVE SEMENKE SMANJUJU RIZIK OD SRČANOG UDARA: Odlično deluju i na MOZAK, a koštaju manje od 100 dinara!

Foto: Shutterstock

Semenke suncokreta, osim što su omiljeni grickalica mnogih ljudi, predstavljaju pravu riznicu hranljivih materija. Sa 585 kalorija energije u sto grama, ove semenke su izuzetno bogate vlaknima, mastima i proteinima. Ono što ih izdvaja jeste i bogatstvo zdravih materija poput tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, folne kiseline, kolina, vitamina B6, vitamina C i vitamina E, kao i prisustvo minerala kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, natrijum i cink.


Zahvaljujući visokom sadržaju polinezasićenih i mononezasićenih masti, semenke suncokreta pružaju zaštitu srčanom sistemu. Oleinska i linolna kiselina, kao i prisustvo magnezijuma, kalijuma i vlakana, pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi, snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od pojave aritmija. Niacin i pantotenska kiselina takođe doprinose regulaciji nivoa holesterola, čime smanjuju rizik od srčanih oboljenja, prenosi "Sun flower"
Republika

Foto: Shutterstock

Seme suncukreta značajno poboljšava vaše zdravlje


Podrška kod šećerne bolesti, PMS-a i mršavljenja

Pored uticaja na srce, semenke suncokreta mogu imati pozitivan uticaj i na pacijente sa šećernom bolešću tipa 2, zahvaljujući sposobnosti da smanje nivo šećera u krvi. Takođe, vitamin B6 koji se nalazi u ovim semenkama može poboljšati raspoloženje, koncentraciju i pamćenje, dok istovremeno može ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma. Zbog visokog sadržaja vlakana, semenke suncokreta mogu biti od pomoći i u procesu mršavljenja.

Semenke suncokreta, osim što doprinose opštem zdravlju organizma, mogu pozitivno uticati i na lepotu kože, biti saveznik u detoksu organizma, kao i doprineti borbi protiv anemije. Njihov bogat nutritivni sastav čini ih izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog.

Semenke suncokreta su, dakle, više od obične grickalice - one su prava superhrana koja pruža brojne zdravstvene benefite. Uključivanjem ovih semenki u ishranu, možemo doprineti očuvanju zdravlja na različitim nivoima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading