SVI DOBIJATE OVAJ DODATAK U KAFIĆU UZ PIĆE - LEGLO JE BAKTERIJA: Mislimo da je ZDRAV, a on kontaminiran ZARAZAMA!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.01.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju!

SVI DOBIJATE OVAJ DODATAK U KAFIĆU UZ PIĆE - LEGLO JE BAKTERIJA: Mislimo da je ZDRAV, a on kontaminiran ZARAZAMA!

Foto: shutterstock

Iako su kafići i restorani mesta gde se ljudi okupljaju da bi uživali u piću i hrani, nedavna istraživanja su pokazala da postoje ozbiljni problemi sa higijenom leda i limuna koji se koriste u tim objektima.

Kontaminacija leda: veliki broj uzoraka pozitivan na koliformne bakterije

Jedno istraživanje o kvalitetu leda u ugostiteljskim objektima pokazalo je da je čak 77,2% uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Ova činjenica izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa higijenskim standardima u pripremi i čuvanju leda koji se koristi za pića.

Iako se led često smatra nečim što bi trebalo da bude čisto i bezbedno za konzumaciju, ovi rezultati jasno ukazuju na potrebu za strožijim higijenskim merama u ugostiteljskim objektima.

Republika

Foto: youtube.com/Tasty

Ne shvatamo ozbiljnost od opasnosti mikroba

 

Još jedan izazov sa kojim se suočavaju ugostiteljski objekti je kontaminacija limuna. Studija sprovedena 2007. godine otkrila je da je skoro 70% prikupljenih uzoraka limuna iz restorana proizvelo rast mikroba, kako na kori, tako i u unutrašnjosti. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da se limun često koristi kao dodatak pićima i jelima, te postoji mogućnost prenosa mikroba na konzumente.


Prema istraživačima sa Univerziteta Klemson, bakterije koje se mogu naći na limunu mogu poticati od kontaminiranih ruku, dasaka za sečenje ili pribora. Njihova studija je takođe otkrila da se bakterija ešerihija koli prenosi sa kontaminiranih ruku na vlažne limune u 100% slučajeva, naglašavajući važnost pridržavanja higijenskih standarda prilikom pripreme hrane i pića.


Dr Alan Tegeu, specijalista za zarazne bolesti, ističe da konzumiranje kontaminiranog limuna može predstavljati rizik za osobe sa narušenim imunim sistemom. Iako osobe sa zdravim imunitetom obično mogu da se izbore sa bakterijama, oprez je neophodan za sve koji imaju oslabljen imunitet.

Ova istraživanja jasno ukazuju na potrebu za poboljšanjem higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima, kako bi se osigurala bezbednost i zdravlje konzumenata.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading