IAKO KALENDARSKI NE, PROLEĆE U SRBIJI UVELIKO TRAJE! Kakav kraj februara i početak marta nas čekaju - Ima li snega na vidiku?!

Autor:

Vesti

25.02.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmica pred nama donosi pravo prolećno vreme, sa temperaturama koje će biti za čak 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

IAKO KALENDARSKI NE, PROLEĆE U SRBIJI UVELIKO TRAJE! Kakav kraj februara i početak marta nas čekaju - Ima li snega na vidiku?!

Foto: youtube.com/printscreen, shutterstock

Sa temperaturama koje su juče dosegle i do 18°C, proleće je već stiglo u Srbiju, iako kalendarski početak proleća tek treba da dođe. Današnje vreme će biti veoma toplo, sa očekivanim temperaturama i do 20°C, uz više sunčanih perioda i tek ponegde pojava slabe kiše.

Toplo vreme u narednim danima

Sedmica pred nama donosi pravo prolećno vreme, sa temperaturama koje će biti za čak 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine. U ponedeljak se očekuje pretežno sunčano vreme i veoma toplo, dok će se slično vreme zadržati i u utorak i sredu, uz nešto više oblaka i blago niže temperature.

Uticaj ciklona na vreme u Srbiji

Međutim, četvrtak i petak doneće uticaj snažnog ciklona sa Tirenskog mora, što će rezultirati oblačnim i vetrovitim vremenom. Kiša se očekuje uglavnom u južnim i centralnim predelima, uz moguće pljuskove. Jaki južni i jugoistočni vetar, naročito na jugu Banata, može dovesti do olujnih udara.

Nastavak toplog vremena

Naredni vikend će biti suv, sa temperaturama iznad 15°C, a veoma toplo vreme će se nastaviti i u prvoj dekadi marta, sa temperaturama koje će ponovo dosegnuti i do 20°C. Očekuje se da će Srbija i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će doneti južna strujanja i toplu vazdušnu masu sa Mediterana i severne Afrike.

Prljava kiša i nedostatak snega

Očekuje se da će u danima sa kišom doći do pojave prljave kiše, usled čestica pustinjskog peska iz Sahare koje stižu u višim slojevima atmosfere. Trenutno je ozbiljan nedostatak snega prisutan i na višim planinama, gde će snežni pokrivač biti prisutan samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara.

Kopaonik trenutno meri 18 cm snega, što čini ovu sezonu jednom od najlošijih u poslednjih nekoliko godina. Niže planine, poput Zlatibora, gotovo da nisu imale sneg ovog februara, ili su imale svega par kratkotrajnih navrata. Sve u svemu, proleće je već stiglo u Srbiju, sa izuzetno toplim vremenom koje se očekuje i u narednim danima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading