MANASTIR KOJI ČUVA NADGROBNE PLOČE STARIJE OD NEMANJIĆA! U Davidovici se nalaze kosti JUG BOGDANA, a evo kakve neispričane tajne krije ova srpska svetinja! (FOTO+VIDEO)

Autor:

Vesti

25.02.2024

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir podignut na temeljima drevne svetinje, a čuva nadgrobne ploče starije od Nemanjića.

MANASTIR KOJI ČUVA NADGROBNE PLOČE STARIJE OD NEMANJIĆA! U Davidovici se nalaze kosti JUG BOGDANA, a evo kakve neispričane tajne krije ova srpska svetinja! (FOTO+VIDEO)

Foto: youtube.com/printscreen

Manastir Davidovica, smešten u mestu Brodarevo kod Prijepolja, predstavlja jednu od najznačajnijih srpskih svetinja. Podignut na temeljima vizantijske bazilike u 13. veku, ovaj manastir krije brojne istorijske tajne i zanimljive činjenice.


Čuvanje posmrtnih ostataka Nemanjića

Jedna od najznačajnijih karakteristika manastira Davidovica je čuvanje posmrtnih ostataka tri potomka loze Nemanjića. Župan Dimitrije, koji je kasnije u monaškom životu dobio ime David, njegov sin Vratislav i unuk Vratko, poznatiji kao Stari Jug Bogdan, sahranjeni su unutar hrama. Ova činjenica čini manastir Davidovica posebnim i predstavlja dragocen deo srpske istorije.

 

 


Ugovor o zidanju i istorijska vrednost

Manastir Davidovica je jedan od retkih manastira koji poseduje sačuvan ugovor o datumu zidanja. Ugovor, sačuvan u istorijsko-dubrovačkom arhivu, otkriva da je manastir utemeljen 30. avgusta 1281. godine. Ova činjenica pruža tačne podatke o gradnji, što ga izdvaja od drugih manastira koji se oslanjaju na predanja. Takođe, manastir Davidovica je bio stub razvoja srpske crkve i države u srednjem veku, zajedno sa Mileševom i Pribojskom banjom.

 

 

 

 


Obnova i značaj hrama

Manastir Davidovica je doživeo sudbinu mnogih srpskih svetinja, te je porušen i dugo vremena se nije nalazio u adekvatnom stanju. Međutim, 1998. godine, obnovio ga je i osveštao patrijarh Pavle, čime je ova svetinja ponovo dobila svoj značaj i sjaj. Danas, manastir Davidovica predstavlja važan deo srpske duhovne i kulturne baštine.

 

 

 

 


Sačuvani tragovi prošlosti

Iako je manastir više od 350 godina bio bez kupola, te freske nisu uspele da se sačuvaju, ipak su neki od njih ostali kao svedoci prošlih vremena. Tragovi pisanja i delovi fresaka pružaju uvid u bogatu istoriju i umetnost koja je krasila ovo svetilište. Manastir Davidovica je posvećen Bogojavljenju Gospodnjem, što ga čini jedinstvenim u Srbiji, te predstavlja posebno mesto duhovnog i kulturnog značaja.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading