ZA PREKRIVANJE TABLICA SLEDE KAZNE! Evo šta vas čeka ako se dovijate da se zaštitite od "Oka sokolovog"1

Autor:

Vesti

17.02.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je važnost da država ima nadzor nad time ko šta radi i gde, kako bi osigurala da se svi ponašaju u skladu sa propisima i kako bi mogla da sankcioniše one koji to ne čine.

ZA PREKRIVANJE TABLICA SLEDE KAZNE! Evo šta vas čeka ako se dovijate da se zaštitite od "Oka sokolovog"1

Foto: Grad Beograd, Printscreen/Twitter, pixabay.com, Printscreen/www.youtube.com/tv5ue

Da bi izbegli kazne za nepropisno parkiranje i prevarili sistem "Oko sokolovo", neki vozači pribegavaju maskiranju delova svojih registarskih tablica. Ipak, ovakav pokušaj može ih skupo koštati.

Prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za saobraćaj, je objasnio da takav potez može da se tumači kao falsifikovanje identiteta.

- Pa, to vam je falsifikovanje identiteta. Kad biste uzeli čoveka nekog koji ošteti svoju ličnu kartu odseče pola i sad imate samo ime i par prvih cifara, da li mislite da ne bismo našli ko je taj - rekao je on. 

Istakao je važnost da država ima nadzor nad time ko šta radi i gde, kako bi osigurala da se svi ponašaju u skladu sa propisima i kako bi mogla da sankcioniše one koji to ne čine.

- U ovom slučaju je to parkiranje. Iako vozači misle da će prekrivanjem dela tablice sakriti svoj identitet, varaju se, u bazi podataka takvog modela u tom kraju ili u tom gradu, sa tom bojom, vrlo malo ima i lako se može otkriti ukoliko je organ zainteresovan da to radi - istakao je Vujanić za TV Prva.

Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa novčane kazne za one čije su registarske tablice nepropisno postavljene ili nisu vidljive - 10.000 dinara za pojedince i između 50.000 i 600.000 dinara za pravna lica. Pojedini vozači koriste različite predmete kao što su lišće, maske i nalepnice da prikriju svoje tablice od sistema "Oko sokolovo", koji kažnjava nepropisno parkiranje. Neki čak koriste trake, kartone ili krpe da bi sakrili deo tablice i izbegli detekciju i kazne.

- Pa zakonodavac je predvideo i to da ne smete da imate sneg na krovu, da tablica mora biti čista i predvideo kaznene odredbe za takvu vrstu. Prekršaj je zato što se time u stvari skriva identitet koji ne odgovara državnom organu da bi mogao da prati kako se odvija saobraćaj. Ja mislim da se varaju građani ako misle da će prekrivanjem dela tablice sprečiti organ koji je zainteresovan da utvrdi ko su oni napravili prekršaj ili ne nisu - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladimir

17.02.2024 18:39

profesor priča gluposti, vozilo nije u pokretu pa ne mora ni da ima tablice,niti mora da skida sneg sa vozila ako ga ne vozi. po njemu moraš i da budeš vezan sigurnosnim pjasom na parkingu