MISLITE DA NE MOGU DA VAS NAĐU? Otkrijte kako prikrivanje tablica može dobro da vas udari po džepu!

Autor:

Vesti

12.02.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne za prikrivanje tablica prema Zakonu o saobraćaju

MISLITE DA NE MOGU DA VAS NAĐU? Otkrijte kako prikrivanje tablica može dobro da vas udari po džepu!

Foto: Grad Beograd, Printscreen/Twitter, pixabay.com, Printscreen/www.youtube.com/tv5ue


Prema Zakonu o saobraćaju, prikrivanje delova registarskih tablica se smatra falsifikovanjem identiteta. Profesor dr Milan Vujanić ističe da država mora da ima kontrolu nad tim ko, kada, gde i šta radi, kako bi mogla da kazni one koji se ne pridržavaju propisa. Prikrivanje tablica se ne može proći nekažnjeno, jer su organi zaduženi za kontrolu u mogućnosti da otkriju vozilo na osnovu preostalih delova tablice i drugih karakteristika vozila. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 20.000 dinara.

"Pa, to vam je falsifikovanje identiteta. Kad biste uzeli čoveka nekog koji ošteti svoju ličnu kartu odseče pola i sad imate samo ime i par prvih cifara, jer mislite da ne bismo našli ko je taj?", kaže Vujanić i dodaje da država mora da ima kontrolu ko, kad, gde i šta radi, da bi "mogla one koji se ne ponašaju u skladu sa propisima, da dovede u red". "Koliko ima Milana sa prvom brojem 01452***, malo. Taj falsifikat, moram da kažem da je to izuzetno loše jer država mora da ima kontrolu ko, kad, gde i šta radi, da bi mogao onaj koji se ne ponaša u skladu sa propisima da bude kažnjen. U ovom slučaju je to parkiranje i ako vozači misle da će prikrivanjem dela tablice da sakriju identitet, oni se varaju. U bazi podataka, takvog modela u tom kraju ili u tom gradu, sa tom bojom vrlo malo ima i lako se može otkriti ukoliko je organ zainteresovan da to radi. Takođe par sati da vam istekne registracija, kazna je 100.000 do 120.000 dinara, 8 kaznenih poena i najmanje 3 meseca zabrane upravljanja. I prljava tablica je kažnjiva jer se time skriva identitet koji ne odgovara državnom organu, i građani se varaju da će spreliti organ da ih kazni", rekao je prof. dr Milan Vujanić za TV Prva.


Težina prekršaja i kazne

Prema rečima profesora Vujanića, prikrivanje tablica se ne sme olako shvatiti. Ukoliko vozači misle da će prikrivanjem dela tablice sakriti svoj identitet, oni se varaju. Ovaj prekršaj može da dovede do ozbiljnih posledica, poput kazne od 100.000 do 120.000 dinara, 8 kaznenih poena i najmanje 3 meseca zabrane upravljanja vozilom. Takođe, prljava tablica takođe može biti kažnjiva, jer se na taj način skriva identitet vozila koji ne odgovara državnom organu, a građani se dovode u zabludu da će izbeći kaznu.

Praksa i zakon

Iako mnogi vozači pokušavaju da izbegnu kaznu za nepropisno parkiranje prikrivanjem tablica, zakon je jasan po ovom pitanju. Profesor Vujanić ističe da je prikrivanje tablica izuzetno loše i da država mora da zadrži kontrolu nad saobraćajem. Ukoliko organi budu zainteresovani da otkriju vozilo sa prikrivenim tablicama, to će vrlo lako biti moguće. Stoga, vozači treba da budu svesni težine ovog prekršaja i da se pridržavaju propisa kako bi izbegli ozbiljne kazne.

Prikrivanje tablica vozila može delovati kao način da se izbegne kazna, ali prema Zakonu o saobraćaju, ovo je ozbiljan prekršaj koji može imati ozbiljne posledice po vozače. Država ima mehanizme da otkrije vozila sa prikrivenim tablicama, te je važno da vozači budu svesni težine ovog prekršaja i da se pridržavaju propisa kako bi izbegli kazne i probleme sa zakonom.

(Mondo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading