VOZITE NEREGISTROVANI AUTOMOBIL? Pre nego što sledeći put sednete u kola DOBRO RAZMISLITE - Kazne idu u nebesa, ALI IMA JEDNA CAKA!

Autor:

Vesti

09.02.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savetuje se vozačima da redovno obavljaju tehničke preglede na vreme, kako bi izbegli ne samo novčane kazne, već i dodatne troškove dovođenja neregistrovanog vozila na tehnički pregled.

VOZITE NEREGISTROVANI AUTOMOBIL? Pre nego što sledeći put sednete u kola DOBRO RAZMISLITE - Kazne idu u nebesa, ALI IMA JEDNA CAKA!

Foto: shutterstock

Vozači često zaboravljaju na datum isteka registracije svog vozila, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje visoke novčane kazne za vožnju neregistrovanog vozila, a kako vreme od poslednje registracije vozila produžava, kazne postaju sve više. Prema propisima, vozači mogu biti kažnjeni od 10.000 do 20.000 dinara ukoliko voze vozilo čija je registracija istekla prethodnih 30 dana, dok se kazna udvostručuje ako je prošlo više od 60 dana od isteka registracije.

Kazne za neupisano vozilo

Još oštrije kazne predviđene su za vozače koji upravljaju vozilom koje nije upisano u jedinstveni registar vozila, bilo zato što je odjavljeno ili nikada nije ni bilo registrovano. U ovom slučaju, kazna može iznositi od 20.000 do 40.000 dinara, uz mogućnost zatvora do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabranu vožnje od najmanje 3 meseca.

Postupak dovođenja neregistrovanog vozila na tehnički pregled

Ukoliko vozač zaboravi ili "preskoči" datum isteka registracije svog vozila, postavlja se pitanje kako dovesti vozilo na tehnički pregled. Postoje tri mogućnosti za rešavanje ovog problema.

Prva varijanta: Probne tablice

Prva varijanta podrazumeva korišćenje probnih tablica, koje omogućavaju vozaču da odjavi vozilo, zatim ga odvede na tehnički pregled, registruje vozilo i dobije nove registarske tablice i saobraćajnu dozvolu.

Druga varijanta: Zabluda o šlepovanju

Druga varijanta, često pominjana, jeste da vozač svoje vozilo odvede na tehnički pregled koristeći tuđe vozilo ili usluge šlep službe. Međutim, ovo nije dozvoljeno prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, budući da neregistrovano vozilo ne sme učestvovati u saobraćaju.

Treća varijanta: Angažovanje šlep službe

Najjednostavnije i najsigurnije rešenje je angažovanje šlep službe, iako ovo može biti skupo. Cena prevoza šlep službom zavisi od različitih faktora, ali je ovo najbezbednija opcija za dovođenje neregistrovanog vozila na tehnički pregled.

Rešenje problema: Obavljanje tehničkog pregleda na vreme

Najbolji način da se izbegnu kazne i troškovi dovođenja neregistrovanog vozila na tehnički pregled jeste da se taj pregled obavi na vreme. Zakon o bezbednosti saobraćaja omogućava vozačima da tehnički pregled obave najranije 30 dana pre isteka registracije, a produženje registracije važi godinu dana od datuma istaknutog na registracionoj nalepnici.

Provera ispravnosti vozila na tehničkom pregledu

Na tehničkom pregledu, važno je da vozilo bude u voznom stanju, da poseduje registarske tablice ili tablice za privremeno označavanje, kao i da vozač prilikom pregleda pruži saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu. Takođe, vrši se provera tehničke ispravnosti vozila, svetlosnih i signalnih uređaja, uređaja za normalnu vidljivost, kao i obavezne opreme vozila.


Savetuje se vozačima da redovno obavljaju tehničke preglede na vreme, kako bi izbegli ne samo novčane kazne, već i dodatne troškove dovođenja neregistrovanog vozila na tehnički pregled. Održavanje vozila u ispravnom stanju i redovna provera svih tehničkih detalja može značajno doprineti bezbednosti u saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading