ODZVONILO ANTIVAKSERIMA! Usled promocije NEVAKCINISANJA, VELIKI KAŠALJ odneo živote 4 bebe! Oglasio se advokat Žurić: MOGU DA ZAVRŠE U ZATVORU, i to na duže! (FOTO)

Autor: T.B./D.B

Vesti

31.01.2024

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vreme kada nije bilo ekspanzije antivakserskih pokreta i kada su deca bez izuzetka primala vakcine, nije bilo razloga za strah od ove bolesti.

ODZVONILO ANTIVAKSERIMA! Usled promocije NEVAKCINISANJA, VELIKI KAŠALJ odneo živote 4 bebe! Oglasio se advokat Žurić: MOGU DA ZAVRŠE U ZATVORU, i to na duže! (FOTO)

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Bolest, za koju smo mislili da više ne postoji i da je odavno iskorenjena, veliki kašalj, iznenada se vratila i masovno napada decu, bebe i odojčad širom regiona, ali i u Srbiji, gde su od pomenute bolesti preminule četiri bebe, a jedna je u teškom stanju i na respiratoru.

Nagli skok zaraženih "zaboravljenom" bolešću, usledio je usled trenda koji poslednjih godina sve više vlada svetom, ali i Srbijom. 

Foto: Shutterstock

Veliki kašalj

Naime, smanjena stopa vakcinacije među decom, izostajanje sa revakcinacije i slabljenje imuniteta, ali i javno istupanje antivaksera doprineli su da bolest za koju smo mislili da je iskorenjena, ponovo bude aktuelna i da kosi najmlađe, ali i starije. 

Tim povodom, portal Republika kontaktirao je advokata Boška Žurića, koji je govorio o antivakserima kao i potencijalnim kaznama koje mogu dobiti zbog širenja lažnih informacija i tvrdnji usled kojih dolazi do izazivanja panike, među građanima, posebno roditeljima koji se dvoume da li da vakcinišu svoju decu. 

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ, Shutterstock

Veliki kašalj

 

- Pre svega treba naglasiti da u našem krivičnom pravu postoji krivično delo Izazivanje panike i nereda čija se radnja izvršenja sastoji u iznošenju ili pronošenju lažnih vesti ili tvrdjenja usled kojih se izaziva panika, teže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije omete sprovodjenje odluka ili mera državnih organa, odnosno u ovom slučaju odluka i mera državnih organa donetih radi suzbijanja bolesti velikog kašlja. Za osnovni oblik ovog krivičnog dela je propisana kazna zatvora od 3 meseca do 3 godine i novčana kazna, dok je za njegov teži oblik, a koji postoji onda kada se iznošenje ili pronošenje lažnih vesti ili tvrdjenja učini putem sredstava javnog informisanja, u koje svakako spadaju i društvene mreže, ili pak ako se učini na javnom skupu, propisana kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina - izjavio je Žurić za Republiku

Podsetimo, više od 15 godina Univerzitetska dečja klinika (UDK) u Tiršovoj nije imala pacijenta sa velikim kašljem, sve do septembra 2023, a uzrok je smanjena stopa vakcinacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading