LUKSUZNI HOTELI U RIMU PREPLAVLJUJU GRAD: Da li će to uništiti kultni duh grada? Postao je destinacija samo za one sa najdubljim džepom

Autor:

Vesti

16.02.2024

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih nekoliko godina primećuje se porast luksuznih hotela u Rimu.

LUKSUZNI HOTELI U RIMU PREPLAVLJUJU GRAD: Da li će to uništiti kultni duh grada? Postao je destinacija samo za one sa najdubljim džepom

Foto: Pixabay

Koloseum

Rim, kao večni grad, oduvek je bio magnet za turiste iz celog sveta, ali u poslednjih nekoliko godina primećuje se porast luksuznih hotela, koji su postali deo plana za razvoj turizma u ovom gradu.

Otvaranje hotela Bulgari, uz raskošnu zabavu u junu prošle godine, samo je jedan od primera ovog trenda, a do 2026. godine planira se otvaranje još 13 hotela u Rimu. Ovo je donelo novi sjaj Rimu, ali istovremeno postavlja pitanje da li će takav obilje luksuza umanjiti kultni duh ovog grada.

Uz raskošnu zabavu, hotel Bulgari je otvoren u junu prošle godine, a planira se otvaranje još 13 hotela do 2026. Među tim hotelima su i hotel Four Seasons, čiji će se prostor nalaziti u zgradi iz doba renesanse u blizini Vatikana, kao i hotel Nobu Roma na Via Veneto, čiji je jedan od osnivača filmska zvezda Robert De Niro. Ovo je deo šireg plana za razvoj turizma u Rimu, a gradonačelnik Roberto Gualtieri izjavio je da je priliv luksuznih hotela dokazao da je Rim "ponovo postao privlačan".

- Rim je sada grad luksuznih hotela - rekao je vlasnik restorana Đuzepe Botrunjo.

Međutim, dok luksuzni hoteli donose sjaj Rimu, postavlja se pitanje da li će oni istovremeno umanjiti kultni duh grada. Vlasnik restorana Đuzepe Botrunjo izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog oživljavanja zgrade Palazzo Salviati Cesi Mellini, ali istovremeno izrazio zabrinutost zbog prevelikog naglaska na luksuzu. On ističe da je "pomak u ovom pravcu neminovan, jer ono što danas vlada je novac", aludirajući na činjenicu da je Rim postao druga destinacija, odmah posle Londona, po privlačenju najboljih svetskih luksuznih hotela tokom 2023. godine.


- Preko puta je jedan hotel, jedan iza ćoška, a drugi je planiran pored njega - rekao je on.

Za Rim, 2023. godina bila je rekordna za turizam, sa brojem posetilaca koji je nadmašio prethodne periode. Veliki događaji poput Rajder kupa i rasprodatih koncerata doprineli su privlačnosti grada, a zaposleni u luksuznim hotelima primećuju obnovljen osećaj „želje da se živi punim plućima“ među gostima nakon krize Kovid-19.

- Pomak u ovom pravcu je neminovan, jer ono što danas vlada je novac - zaključio je on.

Međutim, porast luksuznih hotela izazvao je i zabrinutost. Vana Manući iz Italija Nostra izražava strah da bi hoteli mogli da uklone još više stanovnika i malih i srednjih preduzeća iz centra grada, ističući da "bez stanovnika, grad umire". Njen kolega Rikardo D'Akino izražava zabrinutost zbog izmena istorijskih zgrada u gradu kako bi se zadovoljili ukusi više klase. Ovi stavovi ukazuju na kompleksnost situacije i na potrebu za balansom između turističke atraktivnosti i očuvanja autentičnosti grada.

Rim doživljava neverovatan period preporoda, posebno u vrhunskom turizmu. Ne samo da smanjujemo jaz u luksuznim hotelima, već i hoteli na svim nivoima dobro posluju - rekao je Tomazo Tanzili, generalni direktor rimske oblasti hotelskog udruženja Federalberghi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading