SVE OČI UPRTE U ZOLOŠKE VRTOVE! Ako medved danas URADI JEDNU STVAR, biće hladno još dugo, dugo! EVO ŠTA KAŽE NARODNO VEROVANJE

Autor:

Vesti

15.02.2024

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sretenje je dan kada se sreću i razdvajaju zima i leto.

SVE OČI UPRTE U ZOLOŠKE VRTOVE! Ako medved danas URADI JEDNU STVAR, biće hladno još dugo, dugo! EVO ŠTA KAŽE NARODNO VEROVANJE

Foto: www.profimedia.rs

Na Sretenje, i Dan državnosti koje se obeležava 15. februara, tradicionalni običaji u mnogim kulturama uključuju posmatranje ponašanja medveda kao predskazatelja trajanja zime.

Ukoliko medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Sa druge strane, ako ostanu napolju, to se tumači kao znak da je zimi blizu kraj.


Sretenje obretenje

Sretenje je dan kada se sreću i razdvajaju zima i leto. Ovog dana, dani postaju duži, a noći kraće, što je u skladu sa narodnim verovanjem da se na Sretenje dešava "obretenje" - početak novog perioda.

Magijska moć sveća

U skladu sa narodnim verovanjem, na Sretenje se obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća. Ovaj običaj predstavlja spoj paganskih i hrišćanskih verovanja i i danas se praktikuje u mnogim domovima.

Verovanja o budućem suprugu

Sretenje je takođe povezano sa verovanjima o budućem suprugu. Devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti tog dana, verujući da to može biti znak za budućnost. Veruje se da ako prvo sretnu crnomanjastog muškarca, za takvog će se udati, a ako sretnu plavog, onda za takvog. Isto važi i ako sretnu zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog muškarca.

Sretenje je takođe povezano sa početkom proleća i mnogim drugim običajima i verovanjima koja se prenose kroz generacije, čuvajući tradiciju i obogaćujući kulturno nasleđe.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading