SRPSKI TELEGRAF NA UDARU ZLOUPOTREBA: Sagovornici našeg lista o mutnim radnjama Specijalnog tužilaštva

Autor:

Vesti

09.02.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Lađević na udaru zbog kritičkog pisanja.

SRPSKI TELEGRAF NA UDARU ZLOUPOTREBA: Sagovornici našeg lista o mutnim radnjama Specijalnog tužilaštva

Foto: ST/P.Divac

Već više od dva meseca u Državnom veću tužilaca čami prijava izvršnog direktora i bivšeg dugogodišnjeg glavnog urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića, koji je bez ikakvog osnova upetljan u tuđe zakulisne poslove. Po svemu sudeći, pojedinci u pravosuđu na sve načine pokušavaju da spreče da naše štampano izdanje i portal Republika pišu o mutnim radnjama u Tužilaštvu za organizovani kriminal, pa su Lađevića, verovatno iz tog razloga, umešali u nešto s čim nema nikakve veze.

Naime, on je prijavu podneo zbog neosnovanog pominjanja u delu optužnice u navodnim prisluškivanim razgovorima iako on nije ni u kakvoj vezi s predmetom. Međutim, o prijavi još nije odlučivano, a kad će - ne znamo. Lađević je u disciplinskoj prijavi istakao da se pomenuto tužilaštvo ponelo neprofesionalno i suprotno svakoj tužilačkoj etici i dosadašnjoj praksi. Naime, oni su ga pomenuli u optužnici iako s njom nema nikakve veze niti je ikad pozvan na bilo kakve okolnosti predmeta, čak ni u svojstvu građanima.

Koliko je taj potez tužilaštva besmislen, govori i činjenica da je Zora Dobričanin, advokat u pomenutom predmetu, tražila da se deo gde se pominje Lađević izbaci iz teksta optužnice.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Matić

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije smatra da je sve urađeno s nečasnim namerama.

- Tendenciozno pominjanje imena novinara i urednika medija u optužnici, i to samo zato što su kritički pisali o postupanju tužilaštva u konkretnom slučaju, predstavlja nedopustiv pritisak na medije i slobodu njihovog izveštavanja. Ukoliko je nešto bilo sporno u pisanju vašeg lista, postupajući tužilac je pravdu trebalo da traži po osnovu Zakona o medijima, a ne zloupotrebom svojih ovlašćenja. Ovo je sada već postao slučaj koji zahteva unutrašnju kontrolu i izjašnjavanje Visokog saveta tužilaštva da bi se postupanje tužilaštva vratilo u zakonske okvire - kaže Matić za Srpski telegraf.

Mrdalj: Nezakonito i besmisleno

Advokat Dragomir Mrdalj za Srpski telegraf kaže da je potez tužilaštva nezakonit i besmislen.
- Po meni, Lađević ne treba da se pominje imenom i prezimenom u optužnici. Ne možete da ga pominjete, a da ga ne pozovete da se sasluša, makar u svojstvu građanina. Ako nema nikakve veze sa samim delom koje se nekom licu stavlja na teret iz optužnog akta, nema nikakve logike da se pominje u optužnici. Postupio je ispravno što je podneo zahtev - komentariše Mrdalj.
Na pitanje da li je praksa, odnosno da li je normalno, da na odgovor čeka dva meseca, Mrdalj odgovara negativno.
- Morali su da daju neki odgovor. Ja bih odgovorio na njihovom mestu, ali to je pitanje za Državno veće tužilaca, njih da pitate da li normalno da se čeka na odgovor dva meseca - zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Srpski telegraf i Republika su u više navrata pisali da iz Tužilaštva za organizovani kriminal informacije cure u medije naklonjene opoziciji, dok drugi ne mogu da dobiju odgovore ni na najosnovnija pitanja vezana za tekuće procese.

Jedini zaključak koji može da se izvuče iz cele ove ujdurme je da se pojedinci koriste nečasnim metodama da bi nas zastrašili, diskreditovali, umanjili kredibilitet našeg pisanja i unapred se zaštitili od eventualne kritike njihovog rada, pre svega specijalnog tužioca Mladena Nenadića i postupajućeg tužioca Lidije Ignjatić.

Pošto disciplinski tužilac Miroslav Krkelić očigledno nema nameru da se bavi prijavom, postavlja se pitanje zbog čega to radi i po čijem nalogu, odnosno ne bavi se svojim poslom, što će biti naša tema u narednim brojevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading