NAJNOVIJI PODACI! Batut se oglasio i povodom VELIKOG KAŠLJA - Od početka godine 300 slučajeva, realan broj DALEKO VEĆI! (FOTO)

Autor:

Vesti

07.02.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći broj slučajeva velikog kašlja zabeležen je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, kao i uzrasta od 10 do 14 godina.

NAJNOVIJI PODACI! Batut se oglasio i povodom VELIKOG KAŠLJA - Od početka godine 300 slučajeva, realan broj DALEKO VEĆI! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je zabeležen porast broja slučajeva velikog kašlja od početka 2024. godine.

Ukupno je prijavljeno 297 potvrđenih slučajeva pertusisa, sa stopom incidencije od 4,5 na 100.000 stanovnika.

Ovo saopštenje izazvalo je zabrinutost među roditeljima, posebno jer su prijavljena i dva smrtna ishoda kod nevakcinisane dece uzrasta dva i tri meseca, sa stopom mortaliteta od 0,3 na milion stanovnika i letalitetom od 0,67%.


Najugroženije grupe

Najveći broj slučajeva velikog kašlja zabeležen je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, kao i uzrasta od 10 do 14 godina. Posebno zabrinjavajuća je uzrasno-specifična stopa incidencije kod odojčadi mlađe od 12 meseci. Ovo upućuje na potrebu dodatne zaštite najmlađih članova društva.

 


Neophodna vakcinacija i kolektivna odgovornost

Dr Begović Lazarevićeva upozorava roditelje na važnost vakcinacije dece, ističući da je to kako lična, tako i kolektivna odgovornost. Ona takođe naglašava da nevakcinisana deca dovode i drugu decu u rizik, posebno onu koja iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju.

Hospitalizacija i teritorijalna distribucija

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, njih 23 (7,7%) zahtevalo je hospitalizaciju, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci. Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva pertusisa prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile zabeležene na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga.

Ovi podaci ukazuju na potrebu dodatnih preventivnih mera i edukacije javnosti o značaju vakcinacije protiv velikog kašlja, kao i na važnost zaštite najugroženijih uzrasnih grupa, posebno odojčadi. Takođe, ističe se potreba za unapređenjem sistema praćenja i kontrole zaraznih bolesti radi efikasnijeg odgovora na aktuelne zdravstvene izazove.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading