"RODITELJI OD LEKARA TRAŽE TAJ "FAMOZNI PAPIR" A TO STVARA TENZIJE" Doktor Milićević zabrinut zbog onoga što se dešava u domovima zdravlja

Autor:

Vesti

06.02.2024

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milićević je izrazio razumevanje za roditelje koji mogu biti zbunjeni zbog obilja informacija dostupnih na internetu i istakao da je reč "vakcina" dosta iskompromitovana, posebno tokom pandemije.

"RODITELJI OD LEKARA TRAŽE TAJ "FAMOZNI PAPIR" A TO STVARA TENZIJE" Doktor Milićević zabrinut zbog onoga što se dešava u domovima zdravlja

Foto: Youtube/Happy, shutterstock

Pedijatar Saša Milićević izneo je zanimljive detalje o poverenju u vakcine i izazovima s kojima se roditelji suočavaju u vezi sa vakcinacijom svoje dece. On je istakao da u nekim zapadnoevropskim zemljama savetuju trudnicama da prime vakcinu protiv pertusisa kako bi beba nasledila antitela i bila zaštićena u periodu pre primanja vakcine protiv velikog kašlja.

Famozni papir i tenzije

Milićević je komentarisao da, iako lično nije imao iskustva sa zahtevima roditelja za "famoznim papirom" kojim se traži potvrda o nepostojanju posledica od vakcinacije, čuo je od kolega da taj zahtev može stvarati tenzije između roditelja pacijenata i pedijatara. On ističe da pedijatri potpisuju ono što je propisano od strane lekarskih udruženja i Ministarstva zdravlja.

Poverenje u vakcine i sistem

Milićević je izrazio razumevanje za roditelje koji mogu biti zbunjeni zbog obilja informacija dostupnih na internetu i istakao da je reč "vakcina" dosta iskompromitovana, posebno tokom pandemije. On je naglasio da je poverenje u vakcine poljuljano, ali da su današnje vakcine usavršene i da je važno uspostaviti poverenje u njih.

Izazovi vakcinacije dece

Milićević je potvrdio da se u poslednje vreme deca manje vakcinišu, što dovodi do poremećaja u kolektivnom imunitetu. On je naglasio da je važno pratiti kalendar vakcinacije i da se traže potvrde o primljenim vakcinama pri upisu u školu i u većini vrtića.

Značaj vakcinacije protiv velikog kašlja

Pedijatar je istakao da se veliki kašalj javlja u određenim ritmovima i da je važno vakcinisati decu kako bi se izbegle komplikacije, posebno kod dece do navršene prve godine života. On je naveo da je veliki kašalj i dalje prisutan i da je jedan od razloga za to poremećen kalendar vakcinacije.

Savet za trudnice

Milićević je objasnio da se u nekim zapadnoevropskim zemljama savetuje trudnicama da prime vakcinu protiv pertusisa kako bi zaštitile bebu u periodu pre primanja vakcine protiv velikog kašlja. Ovo je jedan od pristupa koji se preporučuje kako bi se zaštitila novorođenčad od ove bolesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading