"NAJVEROVATNIJE SU BILE ZARAŽENE OD STARIJE DECE ILI RODITELJA" Stručnjaci o bebama umrlim od VELIKOG KAŠLJA: Sve su bile nevakcinisane, treba biti oprezan!

Autor:

Vesti

06.02.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako stručnjaci kažu, bebe su najverovatnije zaražene od strane starije, nevakcinisane dece.

"NAJVEROVATNIJE SU BILE ZARAŽENE OD STARIJE DECE ILI RODITELJA" Stručnjaci o bebama umrlim od VELIKOG KAŠLJA: Sve su bile nevakcinisane, treba biti oprezan!

Foto: Shutterstock

U Srbiji je pet beba umrlo od posledica velikog kašlja, a potiču iz porodica u kojima je bilo i starije dece koja nisu vakcinisana protiv pertusisa, i najverovatnije je da se tako izvršio prenos, bez dijagnostikovanja, kaže za Kurir prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Pixabay

Danica Grujičić

 

- Deca koja su preminula su bila mlađa od tri meseca, osim jednog koje je imalo puna tri meseca. Sva su bila nevakcinisana. Ustanovljeno je da u porodicama iz kojih potiču bebe koje su umrle je bilo starije dece koja takođe nisu bila vakcinisana. Preporuka je da se deca pravovremeno vakcinišu. To je drugi, četvrti i šesti mesec života, zatim druga godina života i pre polaska u školu - istakla je Jovanovićeva.

I ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je, nakon konferencije "Eu za zdravstveni sistem Srbije", da su deca mnogo više ugrožena nego odrasli, te da je "savet roditeljima i svima onima koji su u kontaktima sa decom da ne prave velike fešte povodom rođenja deteta, dok ne ojačaju i ne napune tri-četiri meseca":

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Danica Grujičić

 

- Sva ta deca su dobila veliki kašalj od svojih roditelja i najbližih. S obzirom da smo tek završili sa jednom velikom pandemijom i da nam je svima imunitet pod velikim pitanja, treba biti vrlo oprezan, pogotovo u prvih nekoliko meseci bebinog života - rekla je Grujičić. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading