TEGOBE SA VELIKIM KAŠLJEM MOGU DA POTRAJU I DO TRI MESECA! Ovo je sve što niste, i što treba da znate o opasnom virusu koji je posle 15 godina aktuelan u Srbiji!

Autor:

Vesti

05.02.2024

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF ističu hitnu potrebu za vakcinacijom radi zaštite dece od velikog kašlja.

TEGOBE SA VELIKIM KAŠLJEM MOGU DA POTRAJU I DO TRI MESECA! Ovo je sve što niste, i što treba da znate o opasnom virusu koji je posle 15 godina aktuelan u Srbiji!

Foto: Shutterstock

Dr Biserka Obradović ističe da je vakcina protiv velikog kašlja obavezna za decu, jer je imunitet stečen vakcinacijom ili preležanom bolešću kratkotrajan, traje od pet do 10 godina. Ona naglašava da je važno redovno vakcinisati decu kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije koje veliki kašalj može izazvati kod njih.

Opasnost od velikog kašlja

Bakterija Bordetella pertussis predstavlja ozbiljnu opasnost kod nevakcinisane dece, s obzirom na tri stadijuma bolesti. Kataralni stadijum traje od jedne do tri nedelje i može se lako pomešati sa simptomima obične prehlade, dok je zatim stadijum zacenjivanja veoma opasan, jer može dovesti do fatalnog ishoda kod dece. Treći stadijum je faza rekovalescencije, koja može trajati i do 10 nedelja ako se bolest ne leči antibioticima.

Hitna vakcinacija neophodna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF ističu hitnu potrebu za vakcinacijom radi zaštite dece od velikog kašlja. Institut za javno zdravlje Srbije je prijavio četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod male dece u Srbiji, koja nisu bila potpuno vakcinisana, naglašavajući hitnost vakcinacije dece.

Uticaj na adolescentima i odrasle

Iako se veliki kašalj češće povezuje sa decom, adolesceni i odrasli takođe mogu biti zaraženi, ali njihovi simptomi mogu biti blaži, što može rezultirati nedijagnostikovanim i nelečenim slučajevima, doprinoseći tako cirkulaciji bakterije među stanovništvom.

Izazovi i statistika

Najveći broj prijavljenih slučajeva pertusisa dijagnostikovan je tokom decembra i novembra 2023. godine, pri čemu je najveći broj slučajeva registrovan u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina i 15 do 19 godina, kod kojih je prošlo više od 10 godina od poslednje doze vakcine protiv pertusisa.


U borbi protiv velikog kašlja, vakcinacija dece se pokazala kao ključna mera zaštite. Hitna vakcinacija je neophodna kako bi se zaštitili životi dece od ove ozbiljne bolesti, dok statistika ukazuje na izazove u prevenciji velikog kašlja, posebno u starijim uzrasnim grupama dece. Napore treba usmeriti ka podizanju svesti o važnosti vakcinacije i redovnom obuhvatu dece planiranom imunizacijom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading