NARODNA VEROVANJA I SUJEVERJA VEZANA ZA KUMSTVO! Evo koje osobe NIKAKO ne smeju da nam budu kumovi, i zašto se ovaj sveti poziv NE ODBIJA!

Autor:

Vesti

03.02.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uobičajeno je da se u kuću kumčeta donose pokloni, novac, igračke, ali mnogi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori.

NARODNA VEROVANJA I SUJEVERJA VEZANA ZA KUMSTVO! Evo koje osobe NIKAKO ne smeju da nam budu kumovi, i zašto se ovaj sveti poziv NE ODBIJA!

Foto: Tanjug/AP

Krštenje deteta je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred je svetao praznik za celu porodicu! Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu. Prema Crkvenim pravilima, postoje određena ograničenja kada je u pitanju izbor kumova za krštenje deteta. Devojka mlađa od 14 godina ne može biti kuma, a dečak mlađi od 15 godina ne može biti kum. Takođe, za kuma se ne uzimaju monasi, osobe sa mentalnim oboljenjima, niti roditelji deteta.

Narodna verovanja i sujeverja

U našoj tradiciji ukorenjena su razna narodna verovanja i sujeverja koja se tiču izbora kumova. Prema tim verovanjima, nemoguće je uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Takođe, trudnice se ne uzimaju za kume. 

Međutim, prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu bude dobra osoba, a sve ostale stvari su manje važne.

Kumovi kao duhovni mentori

Uobičajeno je da se u kuću kumčeta donose pokloni, novac, igračke, ali mnogi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori. Važno je posvetiti se mladoj i nezreloj duši, pokušati joj pomoći da se snađe u teškom vremenu i svetu punom poteškoća. Mladoj, nezreloj duši je jako teško da se snađe u potpuno novom svetu za nju, te je važno da dobije dostojno duhovno i moralno obrazovanje u detinjstvu kako bi postala uspešna odrasla osoba.

Posledice odbijanja kumstva

Postoje različita narodna verovanja o posledicama odbijanja kumstva. Jedno od njih glasi da osoba koja odbije da bude kum na venčanju, kroz život će biti prokleta nesrećom i usamljenošću. Drugo verovanje kaže da osoba koja odbije kumstvo nikada neće imati svoje potomstvo. Verski analitičari ističu da je kumstvo moralna odgovornost prema detetu koje je kršteno, te da kum preuzima svu odgovornost i brigu o detetu, ukoliko se roditeljima nešto dogodi.

Kumstvo je važan element tradicije našeg naroda i predstavlja svetinju. Kumovi se smatraju najbližim porodici i treba ih pažljivo birati. Ukoliko se odlučite za kumstvo, važno je ceniti, poštovati i održavati tu vezu, jer kum postaje deo vaše porodice.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading