SRBIJA U GORNJEM DELU EVROPSKE LISTE PO SMRTNOSTI OD RAKA! Godišnje oboli 40.000 ljudi, umre 20.000! EVO KOJI KANCER NAJČEŠĆE KOSI SRBE I ZAŠTO!

Autor:

Vesti

02.02.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarci u Srbiji najčešće oboljevaju i umiru od raka pluća i raka debelog creva, a žene od raka dojke, raka pluća i raka grlića materice.

SRBIJA U GORNJEM DELU EVROPSKE LISTE PO SMRTNOSTI OD RAKA! Godišnje oboli 40.000 ljudi, umre 20.000! EVO KOJI KANCER NAJČEŠĆE KOSI SRBE I ZAŠTO!

Foto: youtube/printscreen/ZDRAVI BILI

U Srbiji svake godine od raka oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 20.000, a kancerogena oboljena su već duže na drugom mestu glavnih uzročnika smrti kod Srba. 

Dan borbe protiv raka, 4. februar, Srbija obeležila je vest da će za dva meseca našim pacijentima biti omogućeno lečenje najinovativnijom terapijom, međutim, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac kaže da svi mi treba da se više posvetimo skringu jer je on taj koji "glavu čuva".

- Kada se po ovom pitanju poredimo sa Evropom, trebalo bi reći da smo u sredini liste kada je u pitanju stopa obolevanja od raka, ali da smo u gorenjem delu liste kad je u pitanju umiranje od raka. To samo nam govori da treba više da se posvetimo skriningu, jer rak što se ranije otkrije, lakše je i izlečiv - počinje priču za Republiku Milan Žegarac.

On kaže da muškarci u Srbiji najčešće oboljevaju i umiru od raka pluća i raka debelog creva, a žene od raka dojke, raka pluća i raka grlića materice.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Milan Žegarac

 

U skladu sa isticanjem značaja skrininga, on kaže da svaka žena bar jednom godišnje ode na redovnu kontrolu kod ginekologa, da bi brojke, bar kad je u pitanju smrtnost od raka dojke i raka grlića materice, bile daleko, daleko manje.

- Jedan ginekološki pregled godišnje je dovoljan, ne samo da se spreči umiranje od raka, već da te žene nastave normalno da žive. Ako je ranije i bilo problema, kako su tvrdili sa zakazivanjem skrining pregleda, sad bar imamo mamograf u svakom domu zdravlja. Nemojmo biti nemarni prema svom zdravlju i terati ljude na skininge, ili da ih kažnjavamo ako na njih ne idu, kao što je to praksa u pojedinim zemljama - priča doktor.

On kaže da svi možemo svojim načinom života preventivno da delujemo i sprečimo da obolimo od nekog kancerogenog oboljenja.

- Recimo, rak pluća nalazi se na prvom mestu obolevanja i umiranja kada su muškarci u Srbiji u pitanju, a na drugom kod žena. Treba li reći da dobar deo nacije puši, a da je pušenje targetirano kao njegov glavni uzročnik. Bavljenje fizičkom aktivnošću, umerena ishrana, održavanje kilaže su preduslovi zdravog života... Alkoholizam, prejednje, fizička neaktivnost su veliki faktori rizika kada je u pitanju obolevanje od raka - priča lekar.

On kaže da se dnevo samo na Institutu za onkologiju do 400 pacijenata ozrači, više od 20 operiše, a preko 120 u toku dana primi hemioterapiju.

- Ono što je bitno, letos smo proširili kapacitete dnevnih bolnica za hemioterapiju, imamo tri nove dnevne bolnice sa po 10 stolica, što je jako bitno, jer će najveći broj pacijenata koji primaju nove terapije upravo tu dolaziti. Država prepoznaje potrebe i to je ono što je nama najvažnije -  zaključuje dr Žegarac.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading