NAJSAVREMENIJI LEKOVI PROTIV RAKA USKORO U SRBIJI! Evo za koje vrste karcinoma su namenjeni!

Autor:

Vesti

02.02.2024

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Žegarac ističe da su rak pluća, rak creva i rak dojke među najčešćim oboljenjima u Srbiji.

NAJSAVREMENIJI LEKOVI PROTIV RAKA USKORO U SRBIJI! Evo za koje vrste karcinoma su namenjeni!

Foto: Shutterstock

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac, najavio je da će uskoro savremeni lekovi protiv raka pluća, pankreasa i dojke postati dostupni građanima. Ovi lekovi će biti pokriveni troškovima od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, a njihovo proširenje na spisak lekova za različite vrste karcinoma pruža nadu za efikasnije lečenje.


Milan Žegarac ističe da su rak pluća, rak creva i rak dojke među najčešćim oboljenjima u Srbiji, sa veoma velikim brojkama registrovanih slučajeva svake godine. Na primer, godišnje se registruje oko 7.000 slučajeva karcinoma pluća, preko 5.000 slučajeva raka creva, i oko 4.400 slučajeva raka dojke. Ovi podaci naglašavaju značaj novih lekova koji će olakšati borbu protiv ovih ozbiljnih oboljenja.

Žegarac ističe važnost podizanja svesti o prevenciji i ranoj detekciji karcinoma. Rano otkrivanje karcinoma omogućava lakše lečenje u ranim fazama bolesti, što rezultira manjim troškovima vremena i energije, te boljim ishodima lečenja.

Ovim najavama, Srbija će dobiti mogućnost pristupa savremenim terapijama za borbu protiv najčešćih oblika raka, pružajući nadu i olakšanje pacijentima koji se bore sa ovim teškim oboljenjima.

Inače, u Srbiji se svake godine registruje oko 40.000 novoobelelih slučajeva raka, a 20.000 ljudi od ove bolestu premine.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading