OD OVOG POSLA SE SKUĆIO I ŠKOLOVAO DECU! Mnoge poznate ličnosti su dolazile kod njega, a radnja mu je već 40 godina u SAMOM CENTRU BEOGRADA (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 40 godina otvorio je firmu čija je osnovna delatnost bila glancanje cipela, i od tada bez zastoja radi punom parom.

OD OVOG POSLA SE SKUĆIO I ŠKOLOVAO DECU! Mnoge poznate ličnosti su dolazile kod njega, a radnja mu je već 40 godina u SAMOM CENTRU BEOGRADA (FOTO)

Foto: RINA

 

Mustafa Mehmedović, poznatiji kao Mujo, je jedan od poslednjih čistača cipela u Srbiji, sa više od četrdeset godina iskustva u ovom zanatu. Svoju radnju otvorio je pre četiri decenije na Trgu Republike u samom centru Beograda i od tada neprekidno radi, s puno posvećenosti i ljubavi prema svom poslu, piše RINA. 

 

Republika

Foto: RINA

 

 


Umetnost čišćenja cipela

Mujo otkriva da je čišćenje cipela prava umetnost. Svaka mušterija koja mu donese cipelu za čišćenje dobija poseban tretman, a sam proces čišćenja traje od 5 do 7 minuta. On ističe da je ključna tajna uspeha u odabiru pravog malina, jer njegova upotreba donosi sjaj i zaštitu obući.
Republika

Foto: RINA

 

 


Lojalnost klijenata kroz decenije

Mujine mušterije su verni klijenti koji se vraćaju iz godine u godinu, a neki od njih dolaze još od vremena kada je Mujo radio sa svojim ocem. Jedan od njih ističe da je redovno čišćenje cipela važno, jer prvo što ljudi primete jeste obuća. Među Mujoinom klijentelom su bili i brojni poznati Beograđani, poput glumaca, sportskih radnika i političara.

Pošten rad i uspeh

Mujo ističe da poštenim radom može da se zaradi, što je i sam primer za to. Zahvaljujući svom trudu, uspeo je da obezbedi fakultetsko obrazovanje za svoju decu, kao i krov nad glavom za svoju porodicu. Ponosan je na svoj rad i na činjenicu da je sve svoje obaveze prema državi uvek uredno izmirivao.



Budućnost zanata

Iako Mujo i dalje vredno radi, čistača cipela na ulicama Beograda je sve manje. Njegova priča ilustruje tradiciju koja polako nestaje, ali istovremeno budi poštovanje prema zanatu i posvećenosti poslu koju on nosi sa sobom.

Kroz svoju priču, Mujo pokazuje da pošten rad i ljubav prema poslu imaju neprocenjivu vrednost, te da je čak i najskromniji zanat poput čišćenja cipela, kada se obavlja sa predanošću i veštinom, izvor ponosa i uspeha.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Haso

30.01.2024 16:32

Dobra mu radnja, na otvorenom, a najjeftinije pertle 400 dinara.