EKSPERIMENT POTROŠAČKE PATROLE: Vatra ne topi sir, ali ne brinite zbog toga! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

30.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola" je na našem Jutjub kanalu Republika News!

Društvenim mrežama kruže video-snimci na kojima se vidi sir koji se ne topi kad se približi vatri, što je privuklo veliku pažnju, ali i zabrinutost jer je reč o siru koji često konzumiramo. Primera radi, kad pravimo topli sendvič. Naime, mnogi su pomislili, a neki čak i preko mreža plasirali takve tvrdnje, da je razlog za ovako nešto to što je sir, koji se najčešće prodaje u listićima, u stvari, istog sastava kao plastika. Ali krenimo redom...

 

Mnogi se pitaju kako je moguće da se takvi proizvodi prodaju u marketima. Neki kvazinutricionisti čak upozoravaju roditelje da ih ne daju deci jer se teško vare i loše utiču na zdravlje.  Hajde da proverimo da li je to baš tako... Da li mi to jedemo čistu hemiju ili je u pitanju teorija zavere? I mi smo jedan listić sira približili plamenu... Kao što vidite na slikama (a možete pogledati i u emisiji "Potrošačka patrola" na Jutjub kanalu Republika news) umesto da krene da se topi, on crni i postaje sve tvrđi. Zaista, vizuelno, baš kao komad plastike.

Foto: Republika TV

Potrošač, sir

 

Hajde da vidimo zbog čega je sve tako. Da li je to zbog lošeg sastava ili ipak postoji neki drugi razlog. Naravno, postoji nekoliko razloga, ali odmah da konstatujemo: nije u pitanju loš sastav. Sirevi s niskim procentom vode i visokim procentom masti se ne tope jer su masti i proteini u njima zgusnuti i teško ih je odvojiti vatrom. Isto se dešava i sa sirevima s visokim sadržajem kiseline i kazeina, koji se takođe teško tope jer su njihovi proteini zgusnuti. Sad kad smo objasnili zašto se neki sirevi ne tope na visokoj temperaturi dobro je da znate da se hrana u našem organizmu razlaže uz pomoć enzima da bismo je apsorbovali. Dakle, naš digestivni sistem ne funkcioniše po principu vatre jer u želucu i tankom crevu nemamo visoku temperaturu.

VIŠE FAKTORA

Pa da zaključimo... Postoji nekoliko faktora koji utiču na to kako se sir topi, kao što su vlaga, kiselost i struktura masti i proteina. Različiti sirevi imaju različite tačke topljenja.

Kao što ste videli, sir s visokim sadržajem masti i kazeina i niskim procentom vode zadržava oblik i teksturu tokom topljenja.

Slobodno i dalje pravite tople sendviče jer je zabluda da su ovi sirevi štetni! I ne verujte svakom pametnjakoviću koji protura svoje "istine" po mrežama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading