POMOĆ DRŽAVE ZA LEKOVE: Srbija priprema poseban budžet za inovativne lekove

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od glavnih fokusa sastanka bilo je unapređenje administrativnih postupaka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u oblasti registracije lekova, obnove registracije i varijacija registracije.

POMOĆ DRŽAVE ZA LEKOVE: Srbija priprema poseban budžet za inovativne lekove

Foto: Shutterstock

Ministar trgovine Tomislav Momirović nedavno je najavio intenzivne pripreme državne administracije za povećanje budžeta za inovativne lekove za više od 200 miliona evra u naredne tri godine. Ovaj potez usledio je nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru programa Srbija 2027.

Momirović je istakao da se intenzivno radi na pripremi državne administracije kako bi se efikasno nosila sa povećanim obimom posla koji će proisteći iz ovog značajnog povećanja budžeta.


Ministar je istakao da se kroz Nacionalno koordinaciono telo za trgovinu zajedno sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije, predstavnicima privatnog sektora, Američkom privrednom komorom i Savetom stranih investitora radi na efikasnoj pripremi državne administracije za ovo povećanje budžeta.

Problemi i rešenja u administrativnim postupcima

Tokom nedavne sednice Nacionalnog koordinacionog tela za trgovinu, ministar Momirović je naglasio da je privatni sektor, kroz Američku privrednu komoru u Srbiji, Savet stranih investitora i Privrednu komoru Srbije, identifikovao administrativne poteškoće sa kojima se suočava Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Jedan od glavnih fokusa sastanka bilo je unapređenje administrativnih postupaka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u oblasti registracije lekova, obnove registracije i varijacija registracije. Ministar je naglasio da je cilj Nacionalnog koordinacionog tela za trgovinu da podrži privredu i olakša poslovanje u Srbiji, te da su u protekloj godini već ostvareni značajni pomaci ka efikasnijem i bržem radu državne administracije.

Značaj inovativnih lekova i terapija za građane Srbije

Ministar Momirović istakao je da je napredak u bržem i efikasnijem radu državne administracije od presudnog značaja kako bi inovativni lekovi i terapije bili dostupni građanima Srbije. Ovo povećanje budžeta za inovativne lekove predstavlja važan korak ka unapređenju zdravstvenog sistema i poboljšanju kvaliteta života građana.

U zaključku, najava povećanja budžeta za inovativne lekove za više od 200 miliona evra u naredne tri godine predstavlja značajan razvojni korak za Srbiju, a intenzivne pripreme državne administracije pokazuju posvećenost vlade unapređenju zdravstvenog sektora i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite građanima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading