PROF. DR MILOVAN BOJIĆ NA METI HAKERA! Koristeći veštačku inteligenciju generisali njegov glas, pa VARALI LAKOVERNE: Evo šta su promovisali!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako navodi direktor Instituta, korišćenjem veštačke inteligencije, lažni sadržaj je promovisao sporni preparat uz, navodno, njegovu preporuku.

PROF. DR MILOVAN BOJIĆ NA METI HAKERA! Koristeći veštačku inteligenciju generisali njegov glas, pa VARALI LAKOVERNE: Evo šta su promovisali!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", prof. dr Milovan Bojić, nedavno je obavestio javnost o neetičkom korišćenju njegovog imena u reklamiranju preparata za poboljšanje cirkulacije.

Naime, putem društvenih mreža i korišćenjem veštačke inteligencije, lažni sadržaj je promovisao sporni preparat navodno uz preporuku prof. Bojića.

U lažnom intervjuu, koji je bio praćen generisanim glasom prof. Bojića, promovisan je pomenuti preparat, međutim, glas i način izlaganja bili su upadljivo različiti od stvarnog profesorovog stila govora. Ovakav vid prevare direktno ugrožava poverenje pacijenata i predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda.

Profesor Bojić je jasno istakao da se radi o obmanjujućoj reklami i sajber prevari, te se ograđuje od ovakvih postupaka. Takođe, istakao je da su lakoverni ljudi često meta ovakvih oglasa, te ih je pozvao da ne nasedaju na lažne informacije.

Institut "Dedinje" preduzima sve neophodne mere kako bi lica koja su zloupotrebila profesorovo ime bila strogo kažnjena. Takođe, prof. Bojić je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu radi zaštite svog identiteta, imena i reputacije.

Ovakvi pokušaji zloupotrebe imena i autoriteta stručnjaka poput prof. Bojića predstavljaju ozbiljan problem, kako za struku tako i za pacijente koji bi mogli biti dovedeni u zabludu. Neophodno je da javnost bude informisana o ovakvim prevarantskim aktivnostima kako bi se zaštitila njihova sigurnost i poverenje u medicinske stručnjake.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading