OD MARTA JOŠ 22 INOVATIVNA LEKA DOSTUPNA PACIJENTIMA U BOLNICAMA: Donosimo detaljan spisak bolesti za koje su namenjeni

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki napredak u zdravstvu Srbije.

OD MARTA JOŠ 22 INOVATIVNA LEKA DOSTUPNA PACIJENTIMA U BOLNICAMA: Donosimo detaljan spisak bolesti za koje su namenjeni

Foto: ST/Dragan Kadić

Juče su Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i farmaceutske kuće potpisale ugovore koji će omogućiti da još 22 inovativna leka budu dostupna pacijentima koji se bore sa različitim oblicima karcinoma, multiplom sklerozom i psorijazom od marta sledeće godine. Ovo proširenje liste inovativnih lekova predstavlja nastavak kontinuiranog napora u obezbeđivanju vrhunske terapije o trošku RFZO.


Prof. dr Sanja Radojević Škodrić istakla je značajno povećanje dostupnosti inovativnih terapija u proteklih šest godina, navodeći da je na listu lekova dodato ukupno 96 inovativnih lekova. Ovo je jasna potvrda da država prepoznaje važnost skupe terapije i da će nastaviti sa obezbeđivanjem inovativnih lekova i u budućnosti. Potpisivanjem ugovora između RFZO i farmaceutskih kompanija, napravljen je još jedan korak ka omogućavanju pristupa ovim lekovima obolelima od različitih malignih bolesti, multiple skleroze i psorijaze.

Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija", čestitao je RFZO na još jednom rekordnom proširenju liste inovativnim lekovima, ističući da ova vest predstavlja veliki pomak ne samo za pacijente koji će dobiti vrhunsku terapiju, već i za sve osiguranike u zemlji. Trkulja je najavio da će već sledeće godine biti rešeno i pitanje sistematskog finansiranja inovativnih lekova kroz izdvojenu budžetsku liniju, pružajući razlog za optimizam da će se poboljšati ishodi lečenja i da će Srbija dostići evropske standarde u dostupnosti inovativnih lekova.

NOVI INOVATIVNI LEKOVI SU ZA OVE BOLESTI:

6 za karcinom dojke

3 leka za karcinom pluća

1 lek za karcinom prostate

4 leka za adjuvantni melanom

1 lek za kolorektalni karcinom

1 lek za karcinom jetre

1 lek za multipli mijelom

3 leka za psorijazu

2 leka za multiplu sklerozu

NA LISTU DODATO I 36 NOVIH LEKOVA ZA BOLESTI KOJE SE VEĆ LEČE O TROŠKU RFZO, TZV. NO BUDGET LISTA:

- za HIV

- za hepatitis B

- za dijabetes

- za hroničnu opstruktivnu bolest pluća

- za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis

- anestetici

- kontrastna sredstva

- antidepresivi

- druga oboljenja


Na listu lekova dodato je 22 nova inovativna leka, od kojih je 16 namenjeno bolestima koje do sada nisu bile obuhvaćene troškovima RFZO, dok su šest lekova terapijske alternative za već postojeće inovativne terapije. Ovi ugovori su potpisani sa 10 farmaceutskih kompanija, a nakon usvajanja od strane Vlade, sledi sprovođenje tendera kako bi ovi lekovi bili dostupni u bolnicama od marta. Takođe, direktorka RFZO je najavila decentralizaciju davanja terapija, što će omogućiti sve većem broju bolnica da pružaju inovativne terapije, smanjujući potrebu pacijenata da putuju u druge gradove radi lečenja.


U proteklim godinama budžet za inovativne lekove značajno je povećan, te je ove godine izdvojeno oko 6,2 milijarde dinara za ovu svrhu. Važno je napomenuti da ovo nije jednokratno ulaganje, već se novac obezbeđuje za svaku godinu nakon stavljanja lekova na listu. Direktorka RFZO ističe da je ove godine izdvojeno oko 30 milijardi dinara za inovativne lekove namenjene pacijentima koji već primaju inovativnu terapiju.


Ove godine će biti implementirana nova strategija, a važna novina je izdvajanje posebne linije u budžetu RFZO za inovativne lekove, što će omogućiti efikasnije upravljanje sredstvima namenjenim za ove vrste terapija. Ovo je još jedan korak ka poboljšanju zdravstvenog sistema i pružanju vrhunske terapije pacijentima u Srbiji.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading