REKORDNA ULAGANJA! Inovativni lekovi u Srbiji: Izdvojeno 30 milijardi, a od marta dostupni i u bolnicama!

Autor:

Vesti

27.12.2023

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potpisani ugovori za 22 inovativna leka.

REKORDNA ULAGANJA! Inovativni lekovi u Srbiji: Izdvojeno 30 milijardi, a od marta dostupni i u bolnicama!

Foto: ST/Vladimir Lukić

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Beogradu danas su potpisani ugovori za 22 inovativna leka, od čega je 16 poptuno inovativnih, koji su se našli na novoj listi lekova RFZO.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Sanja Radojević Škodrić,

Ovo je tokom današnje konferencije istakla v.d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić, koja je navela da je  zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i proširenju liste inovativnih lekova, povećana i dostupnost inovativnih terapija.

- U poslednjih šest godina dostupnost inovativnih terapije je drastično povećana, zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i stavljanju inovativnih lekova, na listu lekova. U poslednjih šest godina stavljeno je ukupno 96 inovativnih lekova uključujući još i posebnu listu, ne samo za malgine bolesti, već i za druge, kao što su psorijaza, dijabetes, hepatitis C, srčana insuficijencija, ali i moge druge bolesti - navele je Škodrić.

Ona je kazala da se sredstva za inovativne lekove iz godine u godinu značajno povećavaju.

- Tako je u 2022. godini budžet za inovativne lekove bio 23 milijarde dinara, a evo sada već 30 milijardi. To je pet puta više nego pre šest godina, kada smo zajedno sa predstavnicima inovativnih kompanija, Udruženjem proizvođača inovativnih lekova Inpvia razradili strategiju dobijanja inovativnih lekova i izdvajanja sredstava iz budžeta kako bi što više ovakvih lekova bilo na listi - kazala je v.d. direktora Sanja Radojević Škodrić i dodala:

- Od ove godine pravimo novu strategiju i u njoj će, kao jedna od novina biti to što će u buduće biti izdvojena posebna linija u budžetu za inovativne lekove. Plan je da za to postoji poseban budžet, kao što imamo budžet za retke bolesti. 

Škodrićeva je istakla i da će sve veći broj bolnica biti uključeno u davanje inovativnih terapija.
 - Na taj način ćemo učiniti građanima koji boluju od raznih malignih ili nekih drugih vrsta bolesti, da imaju inovativnu terapiju dostupnu u najbližim ustanovima, da ne moraju da putuju u druge gradove - istakla je ona. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

Bojan Trkulja

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja ocenio je da ovo, rekordno proširenje liste inovativnih lekova predstavlja najbolji pokazatelj da je država prepoznala značaj ovih najsavremenijih lekova koje medicina danas može da pruži.

  - Ovo je ne samo značajna vest za one bolesnike koji će za nekoliko mesec dobiti priliku da se leče novim inovativnim lekovima, već izuzetno bitna vest i za sve osiguranike u našoj zemlji. Pokazuje se da je uspostavljen kontinuitet u proširenju liste inovativnih lekova, što nije bio slučaj pre pet, deset ili više godina -  izjavio je Trkulja i dodao da će već od sledeće godine biti rešeno i pitanje sistemskog finansiranja inovativnih lekova kroz uspostavljanje izdvojene budžetske linije za ulazak ovih lekova na pozitivnu listu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading