AKO STE HIPOHONDAR OVO MORATE DA ZNATE! Psihijatri objasnili: U pitanju je karakterna crta, potpuno izlečenje je nemoguće... EVO ŠTA JE NAJVEĆA OPASNOST

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

LekarI i psihijatri su otkrii sve što niste znali o hipohondriji.

AKO STE HIPOHONDAR OVO MORATE DA ZNATE! Psihijatri objasnili: U pitanju je karakterna crta, potpuno izlečenje je nemoguće... EVO ŠTA JE NAJVEĆA OPASNOST

Foto: shutterstock

Uticaj hipohondrije na životni vek

Istraživanja sprovedena u Švedskoj otkrila su zabrinjavajuće rezultate - osobe koje pate od hipohondrije suočavaju se sa većim rizikom od kraćeg životnog veka. Ovo otkriće postavlja pitanje zašto su ljudi skloni čestim posetama lekaru izloženi povećanom riziku, kako od prirodne smrti, tako i od neprirodnih uzroka.

Broj hipohondara u Srbiji

Psihijatar dr Branko Vuković i dr Branka Lazić istakli su da oko jedan odsto stanovništva doživi epizodu preteranog straha od teške bolesti, a da se ova pojava često povezuje sa psihijatrijskim bolestima poput depresije, anksioznosti i fobija. Dr Lazić ističe da postoji stigma vezana za poremećaje koji se svrstavaju u psihološku ili psihijatrijsku sferu, što otežava priznavanje i traženje pomoći za ovaj problem.

Dr Lazić ističe da postoji i "sajber hipohondrija", gde osobe traže dijagnoze na internetu, što je dovelo do povećanja broja lakših slučajeva. Takođe, ističe se da i studenti medicine, zbog učenja različitih kliničkih predmeta, često prepoznaju simptome kod sebe, ali da ovi simptomi nestaju kada se fokusiraju na druge oblasti učenja.

Pristup lečenju hipohondrije

Psihijatar Branko Vuković navodi da se hipohondri ne mogu potpuno izlečiti, jer je reč o karakternoj crti. Ipak, ističe se da se pacijentima pristupa oprezno i polako, tretirajući njihove psihijatrijske probleme. Kognitivno-bihevioralna terapija često je efikasna u ovim situacijama, dok se kod mlađih pacijenata može primeniti i psihoanaliza radi ostvarivanja promena u ličnosti.

Internet i hipohondrija

Dr Vuković upozorava na rizike samostalnog traženja dijagnoza putem interneta, ističući da ovo može dovesti do nepotrebnog straha, posebno kod osoba koje inače nisu skloni hipohondriji. Zato je važno konsultovati stručnjaka kako bi se dobile tačne informacije i pravilno postupilo u vezi sa zdravstvenim problemima.

Poreklo hipohondrije

Hipohondrija može se javiti u bilo kom dobu, a njeno poreklo vezuje se za period odrastanja, detinjstva i mladosti. Postoji mišljenje da se javlja kod dece koja su zanemarena i izložena scenama bolesti ili smrti u porodici. Takođe, moguće je da u porodici postoji neko ko je bio hipohondar, te se sa tom osobom identifikuje i razvija iste strahove o zdravlju.

Ova istraživanja i stručna mišljenja ukazuju na kompleksnost problema hipohondrije i potrebu za pravovremenim prepoznavanjem i adekvatnim pristupom u lečenju ovog poremećaja.

 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading