Potrošačka patrola: Analizirali smo čipseve, svega osim KROMPIRA! (VIDEO)

Autor: Anđela Tridunović

Vesti

23.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "POTROŠAČKA PATROLA" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

Analizirali smo u emisiji "POTROŠAČKA PATROLA" sadržaj grickalica chips way, chipsy, pringles i doritos i rezultati su, blago rečeno, poražavajući. 


Mnogima je čips omiljena grickalica, što zbog ukusa i relativno pristupačne cene, što zbog dostupnosti na svim prodajnim mestima. Studije, međutim, pokazuju da je čips jedna od najnezdravijih namirnica na tržištu hrane. Uprkos tome, konzumiraju ga milioni ljudi širom sveta, pa i kod nas. Nekada se pravio od krompira i u njemu nije bilo toliko hemije, dok su danas osnovni sastojci brašno i sojin skrob (da bi pojeftinila proizvodnja). Tu su još šećer, ulje, pojačivači ukusa i mirisa, razni začini, stabilizatori i boje.

 


I ZAVISNOST
Stručnjaci upozoravaju da u čipsu postoje aditivi koji izazivaju zavisnost.
Kada jedete čips, u ustima automatski osećate ukus soli, a taj efekat u industriji zovu eksplozija ukusa. So, šećer i mast su dobitna kombinacija tri ukusa koji naš mozak instinktivno voli, a koja je potencijalno opasna za naše zdravlje.
Šta je to što je nezdravo u čipsu?
- Pre svega, njegova kalorijska vrednost.
- Drugi problem je to što je poprilično slan (a ko bi ga jeo da nije).
- Treći problem su zasićene masne kiseline.
- Takođe, postoje dokazi da čips sadrži potencijalno kancerogeni akrilamid.
Jedno je sigurno, čips bilo kog proizvođača je nezdrav. Da ih vidimo sad pojedinačno.


Pred nama su čačanski chips way. On, pored krompira, biljnog ulja i
soli, sadrži i sporni mononatrijum-glutaminat. Sledeći je "Marbov" chipsy, koji ima gotovo identičan sastav kao prethodni. Sada vam predstavljamo najpoznatij čips na svetu. Da vidimo koliko je pringles nezdrav. Pakovanje pringlesa izgleda kao ambalaža za teniske loptice i kao takvo dozvoljava da se svi komadi u jednom pakovanju uredno poslažu jedan na drugi. Nekada se pravio od dehidriranog krompira, a danas mu se dodaju biljna ulja i soli, pirinčano brašno i pšenični skrob, kao i emulgator E-471. I za kraj poznati doritos (ukus slatki čili). Sadrži 68,7% kukuruza, soju, pšenicu, zatim biljna ulja, so, šećere, pojačivače ukusa... Sigurno ste primetili da čips s ukusom ima više aditiva, regulatora kiselosti i pojačivača ukusa. Samim tim, ima više štetnih sastojaka. Najgore je u našoj analizi prošao doritos pošto ima najviše aditiva i
pojačivača ukusa. Da zaključimo, najbolji čips ne postoji. Postoje samo loši i manje loši, naravno, iz ugla sastojaka.


LOŠ UTICAJ
Prva dva analizirana jesu od krompira, ali sadrže opasni natrijum-glutaminat, koji izaziva zavisnost. Da bi ostvarili veći profit, proizviđači čipsa ne samo da su promenili sastojke već su i smanjili gramažu za 10-20 grama po kesici, zbog čega se ljubitelji čipsa osećaju prevareno. Za istu cenu i u istom pakovanju dobijaju znatno manju količinu omiljene grickalice, što, prema našem mišljenju, i nije tako loše s obzirom na to kako utiče na zdravlje.

 

Novu epizodu "POTROŠAČKA PATROLA" pogledajte u videu na početku teksta!

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading