POTROŠAČKA PATROLA: Giros u Beogradu, najviše PARA, najmanje MESA! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

14.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novu epizodu "Potrošačka patrola" pogledajte na našem Jutjub kanalu Republika News!

POTROŠAČKA PATROLA: Giros u Beogradu, najviše PARA, najmanje MESA! (VIDEO)

Foto: Republika TV

Brzom pretragom interneta našli smo najmanje 22 lokacije gde u Beogradu
možete naručiti giros.


"Potrošačka patrola", emisija u produkciji Republika TV-a na Jutjub kanalu Republika news, dosad je analizirala, merila i testirala kvalitet pljeskavica, bureka i sendviča, a sada je na red došao i grčki specijalitet.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola

 


Da krenemo od početka. Grčka kuhinja je jedna od najbogatijih na svetu (neki misle da je i među najzdravijim, ali je to već diskutabilno, bar kada je reč o jelima s mesom) iako možda nije najpoznatija. Tradicionalno grčko jelo giros iliti giropita specijalitet je u svetu brze hrane. U popularnim grčkim odmaralištima fast fudova i restorana koji nude giros ima na svakom koraku.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola

 

Zašto je giros toliko popularan?
Neki kažu ništa posebno, što ne važi za svaki veliki specijalitet... Malo mesa, malo povrća, neki sos i sve to umotano u parče testa. Evo u čemu je tajna. Marinirano meso se tradicionalno peče na velikom vertikalnom šišu i reže na tanke komade. Poseban ukus mu daje fenomenalna kombinacija sočnog paradajza, pikantnog ljubičastog luka, pomfrita i osvežavajućeg cacikija.

Dođosmo tako i do Beograda. Ako želite da pojede giros, ne morate da čekate leto i odlazak u Grčku jer širom glavnog grada, pa i Srbije, možete da uživate u ovom grčkom specijalitetu. Izabrali smo četiri popularne lokacije da bismo analizirali koliko je kojeg sastojka ubačeno u giros i, naravno, koja je cena. Ostalo je već stvar recepta i, manje-više, ukusa.


1. Počećemo sa girosom "Tavernaki", nedaleko od Pravnog fakulteta. Njegova cena je 450 dinara (mali giros), a ukupna težina 457 grama.


2. Sledeći je "Gyropolis". Tu je cena nešto veća (530 dinara), a težina znatno manja (324 grama).


3. Zatim je na red došao "Giros in city". Njegova cena je 470 dinara, a dobićete 374 grama.


4. Ostao nam je još giros kod "Nemruta" na Zelenom vencu. Tu je cena 300
dinara i, s obzirom na to, znatno je lakši, tj. ima manje sadržaja nego prethodni girosi. Odlikuje ga i to što očigledno, ni po reklami ni po radnicima, ne spada u grčke lokale već arapske. Što bi se reklo, ipak, princip u spremanju i začinjavaju je isti, sve ostalo su nijanse.

Republika

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola

 


Konačno, kad je reč o girosu, budite umereni jer nutricionisti kažu da giros ima mnogo kalorija i podiže nivo holesterola, a da su jedini nemasni sastojci paradajz i luk.

 

Novu epizodu "Potroška potrolu" možete pogledati u videu na početku teksta! 

 

Bonus video: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading