VAŠKE NAM NAPALE DECU, SAMO GMIŽU PO VRTIĆIMA! U Srbiji "epidemija", a za lečenje u salonu morate da iskeširate 50 evra!

Autor:

Vesti

29.01.2024

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju ako vam deca češaju glavu.

VAŠKE NAM NAPALE DECU, SAMO GMIŽU PO VRTIĆIMA! U Srbiji "epidemija", a za lečenje u salonu morate da iskeširate 50 evra!

Foto: Shutterstock

Roditelji u Srbiji su sve više zabrinuti zbog rastućeg broja slučajeva vašljivosti među decom. Kao rezultat toga, oni masovno kupuju medicinske šampone i posebne gumice za kosu, koji bi trebalo da budu efikasni u borbi protiv ovih parazita. Međutim, lekari upozoravaju da je jedini stvarno efikasan način zaštite od vaši potpuna izolacija od zaraženih.

Vašljivost glave je globalni problem i često se javlja u epidemijama, posebno kod dece u predškolskim ustanovama i školama, a najčešće tokom zimskih meseci. Trenutno se čini da je u našoj sredini pravo vreme za pojavu ovog problema.

Pedijatar dr Saša Milićević je u izjavi za Kurir istakao da su paraziti poput vaši najčešće prisutni u vrtićima, zbog učestalog kontakta među decom, ali i u nižim razredima osnovnih škola.

Republika

Foto: tiktok.com/trashywashyy

Vaši u kosi

- Mališani dok se igraju često naslone glavu uz glavu, prilikom spavanja legnu na tuđi jastuk, dok u školi menjaju kape. Sve su to načini kako lako mogu da se prenesu vaške i svake godine u ovo doba imamo povećan broj dece koja su izložena vaškama. Kada vaši dođu do glave u samom korenu dlake se infiltriraju i piju krv što izaziva svrab i nelagodnost kod domaćina. Moram napomenuti da ukoliko se neko dete češe po kosi ne znači odmah da ima vaške već to može biti zbog ekcema na glavi ili kape tokom zime. Vaši ostavljaju jaja koje produžavaju život vaškama koje znaju da budu problem prilikom tretiranja - objašnjava dr Milićević:

- Osim u vrtiću u ovo doba godine javljaju se i porodične epidemije gde roditelji, bake i deke od dece dobiju vaške i moraju da budu izolovani. Ranije se smatralo da osobe koje ne održavaju ličnu higijenu imaju vaške. Međutim, sada se zna da i deca koja imaju čistu kosu mogu da dobiju vaške jer one vole čistu sredinu.

Pedijatar naglašava i da se od ovih parazita teško štiti.

- Prevencije nema, jedino što se savetuje je da ukoliko se detetu dijagnostikuju vaške da bude izolovano kod kuće ili ako neko ima u kolektivu da ne ide, a preparat za prevenciju ne postoji.

Što se tiče lečenja dr Milićević kaže da postoji nekoliko preparata koji se koriste.

- Na prvom mestu je medicinski šampon protiv vaši kojim se pere kosa i koji je poprilično efikasan. Takođe tu su i gumice za kosu i one u sebi imaju sastojak koji sprečava da se paraziti namnože. Problem je što ove gumice kod dece koja imaju glatku kosu ne mogu da stoje. Inače nemaju veliki elfekat, ali svakako mogu da smanje broj parazita. Ranije su ljudi šišali decu kako bi se vaši izgubile, ali danas to roditelji manje rade jer će onda svi znati da se dete ošišalo na kratko jer ima vaške - istakao je i dodao da nikakako ne koristimo recepte naših baka i tretiramo glavu dece petrolejem.

U Beogradu i Novom Sadu postoje i saloni koji su specijalizovani za problem sa vaškama i gnjidama koji se bave njihovim "profesionalnim uklanjanjem iz kose" iliti narodski rečeno "trebljenjem".

- Poslednjih nedelja imamo povećan broj dece i odraslih koji dolaze na tretman. Uglavnom to budu deca vrtićkog i ranog školskog uzrasta, a vaške sa dece pređu i na roditelje i ostale ukućane pa čak i na zaposlene koji rade u školama i vrtićima. Što se tiče naših tretmana oni iznose od 3.000 do 6.000 dinara u zavisnosti od dužine kose, a potrebno je ponoviti tretman posle sedam do deset dana. Imamo tretman kose standardni hemijsko-mehanički postupak sa sredstvom koje potamani žive vaške uz detaljno isčešljavanje kose.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading