NE IZLAZITE IZ KUĆA I ZATVORITE PROZORE! Doktori uputili apel zbog požara u Bloku 70 - OVE SIMPTOME MOŽETE IMATI, 4 grupe posebno ugrožene!

Autor:

Vesti

24.01.2024

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gust dim jutros se nadvio nad Novim Beogradom, stručnjaci objašnjavaju za Republiku na koji način da se zaštitimo i apeluju da građani u blizini mesta na kom je izbio požar ne izlaze bez preke potrebe.

NE IZLAZITE IZ KUĆA I ZATVORITE PROZORE! Doktori uputili apel zbog požara u Bloku 70 - OVE SIMPTOME MOŽETE IMATI, 4 grupe posebno ugrožene!

Foto: Republika, Shutterstock

Požar u Bloku 70 u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu izbio je nešto pre 7 sati ujutru, a još se ispituje uzrok požara.

Kako je za naš portal rekao načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, gorela je velika količina lakogorivih materija i roba, a naši reporteri svedočili su da se osećao miris spaljene plastike i da je u okolini na ljude paoa pepeo i čađ, a da je bilo veoma teško disati.

Primarijus dr Tatjana Radosavljević, stručnjak za plućne bolesti, apelovala je na sve da bez preke potrebe ne izlaze van svojih domova.

- Visok je stepen aerozagađenja i inače, a ovaj požar je dodatno pogoršalo situaciju. S obzirom na to da je gorela plastika i gume, još više je štetnih materija oslobođeno. Tu su, između ostalog, i dioksini koji imaju dejstvo bojnog otrova - kazala je dr Radosavljević za Republiku i dodala:

- Najbolje je ne izlaziti napolje, pogotovo važi za ljude koji žive blizu mesta gde je izbio požar. Ako mora da se izađe, treba staviti masku, ali ne obične maske nego N 95 sa dva ventila. Ako već morate da izađete, a nemate nano maske, stavite dve hiruške maske. One vas neće vas sto posto zaštiti, ali je svakako bolje nego bez njih. -

Republika

Foto: pexels.com

Nošenje maske

Dr Tatajana Radosavljević je upozorila i da je obavezno da svi koji žive ili rade u blizini obavezno zatvore prozore, kao i da se mestu požara nikako ne prilazi.

Četiri grupe posebno ugrožene

Doktori koji su za naš portal govorili podvukli su da je sada obavezno da hrnočni bolesnici koriste redovnu terapiju, ali i da se zaštite tako što će ostati u kući izbegavati izlaske.

- Pogotovo se to odnosi na decu, starije osobe, hronične bolesnike i trudnice - istakla je dr Radosavljević.

"Peckaće vas oči, kašljaćete..."

Sličnog mišljenja je danas i pedijatar dr Saša Milićević koji je istakao da dim može štetiti i potpuno zdravim osobama, ali da su posebno ugroženi hronični bolesnici.

- Ta koncentracija ptetnih materija u vazduhu posle požara može kod osoba koje imaju astmu, bronhitis ili alergijsku kijavicu, kao i kod beba i kod dece koja imaju bronhijolitis, može da izazove probleme poput otežanog disanja i kod starijih koji imaju hronične opstruktivne bolesti pluća može da dovede do tegoba - rekao je za naš portal dr Saša Milićević i dodao da je veoma bitno sada uključiti prečišćivače vazduha, ukoliko ih ima u kući.

Sagorevanje plastičnih materija posebno mogu dovesti do otežanog disanja, istakao je on.

- Osobe koje koriste stalnu terapiju obavezno da je stalno koriste, jer je sada povećan rizik od nastanka respiratornih oboljenja. Kod zdravih, koje nemaju ta oboljenja, može da se desi suzenje očiju, kašljanje, otežano disanje, zbog dejstva iritantnog gasa - kazao je.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading