U SRBIJI MOGUĆA EPIDEMIJA VAŠKI?! Sve više dece iz vrtića dolazi sa PROBLEMOM - Evo kako se dobijaju i leče!

Autor: D.B.

Vesti

26.01.2024

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaši se prenose direktnim kontaktom sa infestiranim osobama, kao i sa predmetima koje koriste.

U SRBIJI MOGUĆA EPIDEMIJA VAŠKI?! Sve više dece iz vrtića dolazi sa PROBLEMOM - Evo kako se dobijaju i leče!

Foto: Shutterstock

U vrtićima širom zemlje, roditelji devojčica su masovno krenuli u potragu za posebnim gumicama koje se bore protiv vaški. Ova pojava nije neuobičajena, a načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, dr Slavica Maris, ističe da su epidemije vašljivosti glave česte među decom u predškolskim i školskim grupama.

Rasprostranjenost vaški i vrste vaši

Vaši glave (Pediculosis humanus capitis) se mogu naseliti u kosi, trepavicama i obrvama, dok postoje i telesne vaši (Pediculosis humanus corporis) koje se mogu naći u odeći, posebno duž unutrašnjih šavova. Stidne vaši (Phthirus pubis) uglavnom se nastanjuju u pubičnom predelu, ali u slučaju teške infestacije mogu se naći na različitim delovima tela.

Širenje i lečenje vaški

Vaši se prenose direktnim kontaktom sa infestiranim osobama, kao i sa predmetima koje koriste. Stidne vaši se najčešće prenose polnim kontaktom. Kako bi se rešio problem vaški, postoje različiti preparati poput šampona za lečenje vaši glave i krema za lečenje stidnih vaški. Ipak, nijedno sredstvo nije 100 odsto efikasno, te je neophodno ponoviti tretman ako jaja prežive, obično za 7 do 10 dana.

Životni ciklus vaši

Vaši imaju tri faze u svom životnom ciklusu - jaja, nimfa i odrasla jedinka. Ceo ciklus traje oko 3 nedelje, a infestirana osoba može preneti vaši na druge sve dok su prisutna živa jajašca ili vaši kod infestirane osobe ili na predmetima sa kojima dolazi u kontakt.

Dr Slavica Maris naglašava da su telesne vaši jako retke, ali da su u prošlosti bile značajne kao prenosioci uzročnika mnogih zaraznih oboljenja poput pegavca, rovovske groznice i rekurentnih groznica.


Vaši su rasprostranjene širom sveta, a problemi sa njima često se javljaju u kolektivima dece. Uprkos tome što su neugodne, vaške se uspešno mogu rešiti uz odgovarajuće preparate i redovno praćenje kako bi se sprečilo dalje širenje infestacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading