KAKO ĆE TINEJDŽERI OVO PODNETI?! U ovoj zemlji mlađima od 16 zabranjeno korišćenje DRUŠTVENIH MREŽA: Ni roditelji se ne pitaju!

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanski poslanik Tajler Sirois ističe da društvene mreže iskorišćavaju odrastanje dece i da je njihov poslovni model zasnovan na održavanju dece zakačenih za njihove platforme.

KAKO ĆE TINEJDŽERI OVO PODNETI?! U ovoj zemlji mlađima od 16 zabranjeno korišćenje DRUŠTVENIH MREŽA: Ni roditelji se ne pitaju!

Foto: Wikimedia commons printscreen

Predstavnički dom Floride usvojio je novi zakon kojim se zabranjuje deci i omladini mlađoj od 16 godina korišćenje društvenih medija bez odobrenja roditelja. Ovaj zakon ima za cilj da zaštiti decu od negativnih efekata društvenih medija i da omogući njihov zdrav razvoj.

Posledice prekomerne upotrebe društvenih medija

Prema američkim medijima, zakon je usmeren na društvene medije koji prate aktivnosti korisnika, omogućavaju deci da postavljaju materijal i komuniciraju sa drugima, kao i da koriste funkcije koje izazivaju zavisnost. Republikanski poslanik Tajler Sirois ističe da društvene mreže iskorišćavaju odrastanje dece i da je njihov poslovni model zasnovan na održavanju dece zakačenih za njihove platforme.

Podrška i protivljenje zakonu

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mera će zahtevati da društvene mreže uklone naloge svih mlađih od 16 godina. Predlog zakona još čeka odobrenje u Senatu, koji takođe kontrolišu republikanci, kao i Predstavnički dom Floride.

Zaštita dece i njihovog mentalnog zdravlja

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rener ističe da je zabrana korišćenja društvenih medija jedan od prioriteta zaštite dece, zajedno sa nacrtom zakona o ograničavanju pristupa veb sajtovima za odrasle. Rener naglašava da Florida ima obavezu i interes da zaštiti decu, njihovo mentalno zdravlje i njihovo detinjstvo.

Obaveza kompanija

Pored zabrane korišćenja društvenih medija, zakon će takođe zahtevati od kompanija da trajno brišu lične podatke prikupljene sa ugašenih naloga. Ova mera ima za cilj da dodatno zaštiti privatnost dece i omogući im sigurnije korišćenje digitalnih platformi.

Novi zakon na Floridi predstavlja značajan korak ka zaštiti dece od negativnih uticaja društvenih medija i postavlja standarde za druge države u pogledu regulisanja korišćenja digitalnih platformi od strane dece i omladine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading