PET SJAJNIH BIZNISA KOJE MOŽETE DA POKRENETE UZ POMOĆ DRŽAVE: Ministar otkriva u šta možete uložiti novac nakon što kupite kuću na selu

Autor:

Vesti

26.01.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo na dodatnu pomoć za razvoj sela imaju fizička lica sa određenim zanimanjem koja bi mogla da unaprede produktivnost sela.

PET SJAJNIH BIZNISA KOJE MOŽETE DA POKRENETE UZ POMOĆ DRŽAVE: Ministar otkriva u šta možete uložiti novac nakon što kupite kuću na selu

Foto: pixabay.com

Počele su prijave za program koji omogućava mladima da kupe seoske kuće, uz dodatnu pomoć države od čak 10.000 evra za pokretanje i proširenje različitih poslova na selu. Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, istakao je da će se rebalansom budžeta izdvojiti još veća sredstva, kako bi se podržao razvoj sela i pokretanje novih biznisa.

Raznovrsni poslovi na selu

Ministar Krkobabić ističe da postoji veliko interesovanje za pokretanje različitih poslova na selu, a među najpopularnijim su poslovi u poljoprivredi (voćnjaci, vinogradi, povrtnjaci, pčelinjaci), kao i različiti stari i novi zanati, etno-turizam i čak izgradnja vodenica. Zanimljivo je da se primećuje porast interesovanja za moderna zanimanja poput IT-ja i rada od kuće, što pokazuje da se sela prilagođavaju zahtevima 21. veka.

Ko ima pravo na dodatnu pomoć?

Pravo na dodatnu pomoć za razvoj sela imaju fizička lica sa određenim zanimanjem koja bi mogla da unaprede produktivnost sela, posebno kroz obnovu i revitalizaciju zanatstva kao privredne grane. Program podrške pokretanju privrednih aktivnosti će dodeljivati do 10.000 evra zainteresovanima sa korisnim idejama za unapređenje života na selu, a prioritet se daje obnovi starih zanata i proizvodnji proizvoda koji su značajni za lokalnu zajednicu.

Interesovanost za seoske kuće

Interesovanje za seoske kuće postoji širom Srbije, a AP Vojvodina se ističe po broju naseljenih kuća, kao i uređenosti katastra. Sombor je zabeležio najveći broj useljenih kuća, dok je selo Bačko Petrovo Selo rekorder sa 82 kuće. Takođe, ističe se selo Željuša na jugoistoku Srbije, gde je useljeno čak 12 kuća samo u jednoj ulici, dok su kuće dodeljene i u drugim delovima zemlje poput Medveđe, Bujanovca, Knjaževca, Dimitrovgrada i Pirota.

Novi program podrške mladima i žiteljima sela pruža velike mogućnosti za pokretanje novih biznisa i oživljavanje ruralnih područja širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading