LENJOST SE NIKAKO NE PRAŠTA! Ovo je jedini praznik na koji BAŠ TREBA DA SE RADI: Ali, ako se OVO desi na Svetog Savu, neće biti dobro!

Autor: D.B.

Vesti

26.01.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivo je i verovanje da se alati poput noževa i britvi ne bi trebali oštriti tog dana, kako se ne bi privukla pažnja vukova.

LENJOST SE NIKAKO NE PRAŠTA! Ovo je jedini praznik na koji BAŠ TREBA DA SE RADI: Ali, ako se OVO desi na Svetog Savu, neće biti dobro!

Foto: Printskrin

Sveti Sava, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, obeležava se širom Srbije kao dan posvećen prosvetitelju, zaštitniku škole, učitelja i đaka. Ovaj praznik nosi sa sobom brojna verovanja i običaje koji se prenose s kolena na koleno.

Verovanja i običaji

Na dan Svetog Save, važi pravilo da lenjost nije dozvoljena, a postoji i verovanje da predskazanja tog dana ukazuju na tok naredne godine. Veruje se da je Sveti Sava sposoban da umiri oluje i stvori vodu iz kamena, što samo doprinosi poštovanju koje Srbi gaje prema ovom svetitelju. Takođe, postoji verovanje da nošenje crvene odeće na Savindan nije preporučljivo, zbog straha od vukova koji bi mogli da napadnu stoku. Ovo verovanje potiče iz vremena kada su seljaci strepeli za svoje domaće životinje.

Običaji na selu

Običaj je da se stoka na Savindan pušta na ispašu, a veruje se da je Sveti Sava zaštitnik stoke. Zanimljivo je i verovanje da se alati poput noževa i britvi ne bi trebali oštriti tog dana, kako se ne bi privukla pažnja vukova. Takođe, grmljavina na Svetog Savu smatra se lošim znakom, a sunčan dan na ovaj praznik donosi blagostanje i sreću tokom godine.

Kućni poslovi na Savindan

Iako je Sveti Sava crveno slovo, za razliku od drugih praznika, na ovaj dan se podstiče obavljanje kućnih poslova. Domaćice se posebno ističu u velikom spremanju, što se vezuje za običaj puštanja stoke na ispašu. Takođe, veruje se da deca treba da nauče nešto novo, poput nove pesme, kako bi napredovala tokom godine.

Sveti Sava ostaje važan deo srpske tradicije, obogaćen brojnim običajima i verovanjima koji se i danas neguju širom zemlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milena

26.01.2024 18:43

Davne 1999, 27.januar, Sveti Sava! Idem sa posla a ono grmi samo tako. Dosla kuci, svekrva se cudi, kaze za svoj vek to nije dozivela i da nece biti dobro! I onda je dosao 24.mart. Medju prvima na nas grad su bacene bombe. NE PONOVILO SE!!