NE SMETE DA PIPATE NIŠTA OVE BOJE: Jako verovanje na SVETOG SAVU, pripremite se na sledeće ZABRANE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznik koji pada u subotu 27. januara ima svoje običaje koje bi trebalo ispoštovati.

NE SMETE DA PIPATE NIŠTA OVE BOJE: Jako verovanje na SVETOG SAVU, pripremite se na sledeće ZABRANE

Foto: Shutterstock

Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski, slavi se 27. januara i smatra se zaštitnikom svih škola i učitelja. Učenici i đaci poštuju ovog svetitelja i veruju u njegovu moć da umiri more i oluje. Njegov dan obeležava se nizom običaja, a veruje se da će vremenske prilike tokom ovog praznika predvideti šta nas očekuje u narednoj godini. Ove godine, Sve Sava je praznik koji pada u subotu.

Zaštitnik pastira i stoke

Pored uloge zaštitnika škola, Sveti Sava je takođe bio kao zaštitnik svih pastira i stoke. Nekad se na njegov dan stoka puštala sama na ispašu, a mera zaštite od vukova bilo je izbegavanje nošenja crvene boje. Ovaj običaj i danas nastavlja da se poštuje, i mnogi ga se rado sećaju.

Foto: Printskrin

U subotu ne bi trebalo da se nosi crvena boja

Tradicionalna verovanja i običaji

Verovanje kaže da na Svetog Savu ne valja oštriti noževe i oštar alat, jer se veruje da će to dovesti do sklopljenih čeljusti vukova. Kada je reč o dečijim običajima, neophodno je da nauče nešto novo tokom ovog praznika, kao što je na primer učenje nove pesmice. Ovo verovanje podstiče decu na učenje i stalni razvoj.

Obeležavanje praznika kroz post i običaje

Sveti Sava se obeležava kao crveno slovo, ali je dozvoljeno raditi sve kućne poslove. Ipak, običaj je da se posti prema pravilu posta kad praznik padne na sredu ili petak, iako je dozvoljeno konzumirati ribu. Ovakvi običaji doprinose obeležavanju i poštovanju ovog značajnog praznika u srpskoj tradiciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
hans

27.01.2024 10:49

lepo je postovati obicaje ali se pitam sto zene dans idu uvek polugole sa silikonima i puno sminke zar to ne skodi dans