SUTRA SLAVIMO KRSTOVDAN: Ispoštujte ova TRI OBIČAJA zarad mira i radosti u domu! EVO KAKO SE POSTI NA OVAJ VELIKI PRAZNIK

Autor: D.B.

Vesti

17.01.2024

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od osnovnih običaja na Krstovdan je strogi post koji podrazumeva isključivo konzumiranje suvog hleba, malo koštunavog voća i vode.

SUTRA SLAVIMO KRSTOVDAN: Ispoštujte ova TRI OBIČAJA zarad mira i radosti u domu! EVO KAKO SE POSTI NA OVAJ VELIKI PRAZNIK

Foto: Shutrterstock

Krstovdan je verski praznik koji se svake godine obeležava 18. januara. Vernici poštuju ovaj dan kroz strogi post i posebne običaje kako bi se duhovno pripremili za bogojavljensku vodicu.

Strogi post na vodi i hlebu

Jedan od osnovnih običaja na Krstovdan je strogi post koji podrazumeva isključivo konzumiranje suvog hleba, malo koštunavog voća i vode. Ovaj post ima za cilj da telo i duša budu očišćeni i pripremljeni za prijem bogojavljenske vodice.

Molitva

Pored posta, vernici se posvećuju molitvi i odlasku u crkvu. Molitva je važan deo obeležavanja ovog praznika, a posebno se ističe akatist časnom krstu koji podseća vernike na značaj radosti i zahvalnosti.



Pozitivne misli

Krstovdan podstiče vernike da neguju pozitivne misli i zahvalnost prema Bogu. Ovaj dan se smatra prilikom za ponovni početak, radovanje i zahvalnost za sve ono što nas čini istinski srećnim.

Posebna odgovornost za rođene na Krstovdan

Veruje se da osobe rođene na Krstovdan nose posebnu odgovornost pred Bogom, jer na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta. Ovaj verovanje ih podstiče na svesnost i odgovornost za svoje postupke.

Krstovdan je prilika za duhovno uzdizanje, molitvu, post i zahvalnost. Vernici svake godine sa poštovanjem obeležavaju ovaj praznik, sledstveno obavljajući običaje koji ih približavaju duhovnom ispunjenju i zahvalnosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading