NA SVETOG JOVANA VERUJE SE DA JEDNA STVAR PRIVLAČI ZLO I NIKAKO JE NE SMETE DATI DECI: Na ovaj praznik može vam se ispuniti VELIKA ŽELJA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj datum je obeležen crvenim slovom i smatra se da ne smete uzeti jedan predmet u ruke danas.

NA SVETOG JOVANA VERUJE SE DA JEDNA STVAR PRIVLAČI ZLO I NIKAKO JE NE SMETE DATI DECI: Na ovaj praznik može vam se ispuniti VELIKA ŽELJA

Foto: shutterstock, youtube.com

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, jednog od navećih hrišćanskih svetaca. Danas je velika slava u Srbiji, koju obeležavaju mnogobrojni vernici. Takođe, ovaj datum u kalendaru upisan je crvenim slovom, što znači da ne treba raditi kućne, niti bilo koje druge poslove, odnosno ne rade se teški poslovi, ručni radovi, i ne pere se veš. Ovaj dan ima poseban značaj u srpskoj tradiciji i vernici se pridržavaju ovih običaja kako bi odali počast svetitelju.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je bio primer skromnosti i posvećenja, čovek čije je delovanje bilo inspiracija mnogima. Njegova skromnost je bila osobina koja ga je izdvajala i činila ga velikim u očima vernika.


Sveti Jovan je svojim rečima o služenju Bogu ostavio dubok utisak na ljude. Kada je rekao da nije dostojan da odreši obuću Hristovu, jasno je stavio do znanja kako treba da se odnosimo prema Bogu. Njegove reči su podsetnik da nije reč samo o ispunjavanju naših molbi i želja, već o tome da Bogu služimo samo ako ponesemo Krst koji je On poneo na Golgotu.

Foto: youtube.com

Skromnost Svetog Jovana je bila osobina koja ga je izdvajala i činila ga velikim u očima vernika

Sveti Jovan Krstitelj je praznik koji mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu, a za ovaj dan pripremaju bogatu trpezu. Osim po bogatoj trpezi, poznato je da su se na ovaj dan mnogi Srbi bratimili i kumili, jer je Sveti Jovan bio simbol snažnog karaktera i poštenja.

Verovanja 

Zbog nepravednog stradanja i prolivanja krvi Svetog Jovana Krstitelja, veruje se da na ovaj praznik ne treba jesti ni piti ništa crveno, ni uzimati u ruke noževe. Posebno se vodi računa da deca ne uzmu nož u ruku, jer se veruje da to priziva nesreću. Ovo verovanje duboko je ukorenjeno u srpskoj tradiciji i predstavlja deo običaja koji se prenosi s kolena na koleno.

Iskreno se pomolite


Da bi vam se ispunila želja, neophodno je da mu se iskreno pomolite. Molitva je važan deo prazničnog rituala i vernici se obraćaju Svetom Jovanu Krstitelju sa željama i molbama, verujući u njegovu moć da ih ispuni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading