EVO ZAŠTO VIĐATE TOLIKO KINEZA NA ULICAMA ŠIROM SRBIJE! Turista iz Kine čak 230% više!

Autor:

Vesti

11.01.2024

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromno interesovanje Kineza za našu zemlju.

EVO ZAŠTO VIĐATE TOLIKO KINEZA NA ULICAMA ŠIROM SRBIJE! Turista iz Kine čak 230% više!

Foto: shutterstock

Kinesko tržište je prošle godine bilo najbrže rastuće tržište s koga su u Srbiju dolazili strani gosti, a broj dolazaka kineskih turista bio je veći 230 odsto u odnosu na godinu pre toga, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

On je u razgovoru sa savetnikom za kulturu u kineskoj ambasadi u Beogradu Tang Dašengom istakao da je u prvih 11 meseci prošle godine Srbiju posetilo 85.000 kineskih turista, što je povećanje od 230 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je reč o noćenjima, Kandić je naveo da su kineski turisti lane ostvarili 260.000 noćenja, 62 odsto više nego 2022.

Pored turista, veliki broj kineskih državljana i živi u Srbiji. Najveći deo njih se bavi trgovinom i ima svoje prodavnice širom zemlje, a najpoznatiji je bio kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izgoreo 2021. godine. Trenutno je u izgradnji novi tržni centar koji se takođe nalazi u istom delu grada. Kinezi koji su radili u starom tržnom centru su uglavnom poreklom iz južne Kine i imali su dobre poslovne odnose sa građanima Srbije.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, započela je kineska prisutnost na ovim prostorima. U početku su domaći "trgovci" prevozili kinesku robu u velikim torbama, poznatim kao "švercerke" ili "krmače", i prodavali je na tezgama u Bulevaru i buvljacima. Međutim, već sredinom devedesetih godina, kineski trgovci počeli su da dolaze i direktno se bave trgovinom.

U to vreme, Beograd je postao distributivni centar za kinesku robu u regionu. Kineska roba stizala je u kontejnerima, a Beograd je služio kao centralno mesto za distribuciju, kako za srpsko tržište, tako i za okolne zemlje. Ovaj razvoj je stvorio ozbiljan biznis, a kineski trgovci postali su poznati kao mesta gde se moglo pronaći gotovo sve po "pristojnim" cenama.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@sunnyboy6981

Kineska fabrika Linglong

Pored trgovine, pozamašan broj Kineza radi i u rudnicima i fabrikama u našoj zemlji, pa ih tako možete sresti i van Beograda, naročito u istočnom delu Srbije, odnosno u Boru i Majdanpeku. Neke od fabrika u kojima rade kineski državljani su fabrika guma Linglong u Zrenjaninu, fabrika delova za automobile "Xingyu Automotive Lighting Systems" u Nišu, kao i dve fabrike delova za automobile Mint u Šapcu. Pored njih, Kinezi drže i rudnike bakra i zlata koje vodi kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik bivšeg državnog rudarsko-topioničarskog bazena u Boru. Ovi rudnici su među najbogatijim nalazištima ovih metala na svetu.

Kada je prvi Kinez došao u Srbiju?

Kineski carski savetnik Kang Juvej stigao je u Beograd 21. jula 1908. godine nakon desetočasovne vožnje iz Budimpešte. Kang Juvej je bio veliki reformator i igrao je ključnu ulogu u "sto dana reforme" u Kini, iako ta inicijativa nije uspela. Nakon neuspeha, Kang je otišao u egzil, a njegov put ga je doveo do Beograda.

Kang Juvej je ostavio zanimljiv putopis o Beogradu i Srbiji početkom 20. veka. Nakon posete Beogradu, nastavio je svoje putovanje po Evropi, uključujući Sofiju, Rumuniju i Carigrad.

Imigracija Kineza u Srbiju dobila je na zamahu tokom godina, a broj Kineza koji žive u Srbiji kretao se između 15.000 i 45.000 prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Kinezi su postali deo trgovinskog miljea u Srbiji, s prisustvom na pijacama, bloku 70, prvom kineskom tržnom centru na Starom kontinentu, robnim kućama u Beogradu i trgovinskim radnjama širom zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading