NA PRVU SKELU STALO IZMEĐU 30 I 40 GRLA! Akcija SPASAVANJA konja i krava neće prestati sve dok se sve životinje BEZBEDNO NE EVAKUIŠU! (FOTO+VIDEO)

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako su najavili, akcija se neće obustaviti, sve dok sva grla ne budu bezbedno prebačena.

NA PRVU SKELU STALO IZMEĐU 30 I 40 GRLA! Akcija SPASAVANJA konja i krava neće prestati sve dok se sve životinje BEZBEDNO NE EVAKUIŠU! (FOTO+VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Na Krčedinskoj adi je, usled porasta vodostaja, ostalo zarobljeno oko 130 grla, među kojima su uglavnom krave i konji. 

Od trenutka, kada su zarobljene, bespomoćne i promrzle životinje, najpre su dobile hranu, a onda je, po dolasku skele sa ogradom, akcija spasavanja uspešno i započeta. 

Ekipa portala Republika.rs nalazi se od ranih jutarnjih sati na terenu, gde smo ispratili dešavanja i plan akcije. 

Naime, u prvoj turi, prebačeno je između 30 i 40 grla, a ono što je svima tokom početka akcije zapalo za oko, je činjenica da su promrzle životinje i same pošle ka skeli, tako da nije bilo previše problema tokom evakuacije. 

Jedini incident koji je zabeležen je taj, da se jednoj kravi noga zaglavila u skeli, nakon čega je uz pomoć ljudi, ona bezbedno izvukla nogu, i zauzela svoje mesto na skeli. 

Podsetimo, pre nego je skela zvanično stigla, za naš portal govorio je Marko Marinković iz JP "Vojvodinašume". On je istakao da akcija neće biti prekinuta, sve dok poslednje grlo ne bude bezbedno evakuisano. 

 

- Čekamo brod da skelom, sada smo sa ljudima koji bolje poznaju problematiku za grla, kako to da funkcioniše. Čekamo brod sa skelom koji ima ogradu, i prebacivaćemo grla u turama. Tako ćemo prebacvati, jer ne može sve da stane odjednom. I bićemo na terenu koliko god je potrebno i koliko traje, pa nek to bude dan, dva... Imamo taj jedan broj koji imamo na raspolaganju, i veliki broj ljudi. Danas ćemo da počnemo, i kad završimo završićemo. Tu smo na usluzi ljudima, najbitnije je da se spasu životinje. Sve pre toga i posle toga je manje bitno, bitno je da životinje budu bezbedno evakuisane - rekao je on, pa dodao: 

- Moja sugestija je da bude neki veterinar tu, da životinje budu bezbedno evakuisane. Mi ćemo pomoći, imamo dobre komšijske odnose, na istom smo terenu. Ovi ljudi su deo eko sistema, kao i ta grla, i mi smo svi na istom prostoru, moramo da nalazimo balans. Sada je najvažnije da spasemo ova grla - naveo je on za kraj. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading